Κάνουν τα στραβά μάτια οι Γερμανοί στη διαφθορά

Μπορεί η Γερμανία να συνυπέγραψε από το 1999 την ευρωπαϊκή “Σύμβαση κατά της Διαφθοράς”, ως ιδρυτικό μέλος, αλλά μέχρι σήμερα δεν την έχει επικυρώσει.

Συστηματικά, μάλιστα, αγνοεί τις συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας και τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα!

Αυτά τα εντυπωσιακά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε έκθεσή της η Ομάδα των Κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς. Συμπτωματικά, αυτή η ομάδα ονομάζεται… GRECO.

Στην έκθεση αναφέρεται με έμφαση ότι από τις είκοσι συστάσεις, που είχε απευθύνει στην Γερμανία η GRECO, μόνο τέσσερις απ’ αυτές εξετάσθηκαν «με ικανοποιητικό τρόπο». Οι συστάσεις, σύμφωνα με την ομάδα, ήταν απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλισθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα καταπολέμησης της διαφθοράς, της δωροδοκίας και η διαφάνεια στην χρηματοδότηση πολιτικών και κομμάτων! Σας θυμίζει μήπως κάτι;

Αναλυτικότερα, στην έκθεση, που περνά από κόσκινο τους Γερμανούς αναφέρεται ότι:

– Στο Γερμανικό δίκαιο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της ποινικοποίησης του αδικήματος της δωροδοκίας σε βουλευτές και πολιτικούς.

– Σημαντικά κενά εντοπίζονται στον τομέα της ποινικοποίησης των δωρεών ιδιωτών προς ξένους αξιωματούχους και πολιτικούς.

– Κανένα μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί για να δημοσιεύονται έγκαιρα τα προεκλογικά έξοδα των πολιτικών κομμάτων και οι δωρεές που λαμβάνουν προεκλογικά υποψήφιοι βουλευτές και πολιτικοί.

Η ευρωπαϊκή ομάδα κατά της διαφθοράς καλεί τις γερμανικές αρχές να επικυρώσουν άμεσα τη σύμβαση κατά της διαφθοράς και το πρόσθετο πρωτόκολλο της και να προχωρήσουν στις απαραίτητες βελτιώσεις στον ποινικό κώδικα της Γερμανίας.

Έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στην διακίνηση “πολιτικού χρήματος” και τον ποινικό κολασμό της διαφθοράς και της δωροδοκίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Υπό μορφή επίπληξης, η GRECO γνωστοποιεί στις γερμανικές αρχές, ότι εξαιτίας της επιμονής της Γερμανίας να μην εφαρμόζει τις συστάσεις της ομάδας, θέτει σε εφαρμογή το άρθρο 32 του κανονισμού.

Αυτό εφαρμόζεται μόνο σε κράτη-μέλη τα οποία αρνούνται την εφαρμογή σχετικών συστάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Καλεί, τέλος, τον επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης να υποβάλλει -το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012- πλήρη έκθεση για την πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεων.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *