Κάτι τρέχει με τις τράπεζες…

Από τον Γιάννη Αγγέλη

Οι άμεσες και έμμεσες πολιτικές παρεμβάσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων για να διολισθήσει χρονικά η απόφαση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών μετά τις εκλογές έχει προκαλέσει υψηλές εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr παρ΄ ότι υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια στο υπουργικό συμβούλιο να αποφευχθούν σχετικές αναφορές από τον πρωθυπουργό, είναι σε γνώση του υπουργικού συμβουλίου η υψηλή ένταση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του κ. Παπαδήμου και ορισμένων μελών της κυβέρνησης που φέρονται να είναι οι “φορείς” αυτών των προσπαθειών για να καθυστερήσει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ευθύνες που αποδίδονται μάλιστα για το θέμα αυτό αφορούν στην αποσιώπηση από πλευράς κυβερνητικών στελεχών διαπραγματεύσεων που είχαν γίνει με στελέχη της τρόικα για να “τρέξει” η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης συνδυαστικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος.

Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών έγινε με πρωθύστερο τρόπο υποστήριξε στο capital.gr κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε αναζητήθηκε και δρομολογήθηκε ένα μεταβατικό χρηματοδοτικό σχήμα (bridge financing) για το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει χθες το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ξεπερασθούν προβληματισμοί για τον τρόπο χρήσης των 25 δισ. ευρώ που διατυπώθηκαν ανεπισήμως από το EFSF. Για τις σχετικές διαδικασίες υπάρχει καθημερινή αλλά διακριτική ενημέρωση της τρόικα η οποία για λόγους πολιτικής συγκυρίας (προεκλογική περίοδος) αποφεύγει με “υψηλή εντολή” να εμπλακεί είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ένταση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την χρονική διολίσθηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να προδιαγράφει αλλαγές στην στάση της τρόικα για το πως θα τρέξουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αυτή.

Το capital.gr και το “Κεφάλαιο” είχαν επισημάνει πριν από δύο εβδομάδες ότι πριν από το Πάσχα είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται με πιο άμεσο τρόπο οι πολιτικές πιέσεις για την “καθυστέρηση” της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενήμεροι για τις εξελίξεις αυτές κυβερνητικοί παράγοντας συνδέουν την καθυστέρηση αυτή με σκοπιμότητες οι οποίες αφορούν πέραν των άλλων και σε προθέσεις επιλογής συγκεκριμένων “μη πολιτικών προσώπων” για την ηγεσία κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τις εκλογές.

kourdistoportocali.com

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Κάτι τρέχει με τις τράπεζες…”

  1. Όχι απλά κάτι τρέχει με τις τράπεζες, … βρωμάει και ζέχνει!!!

    Με όλες αυτές τις παρασκηνιακές διεργασίες περί αναβολής των αποφάσεων κεφαλαιοποίησης, απλά έλαμψε η αλήθεια!
    Τα δεδομένα είναι τα εξείς,

    1. Ο Παπαδήμος είναι πιστός και αφοσιωμένος υπάλληλος της ΕΕ, και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τους εγχώριους τραπεζίτες και τα συμφέροντά τους. Η αποστολή του είναι ΜΙΑ και ξεκάθαρη: μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο έλεγχος τους θα παραδοθεί πλήρως στην ΕΕ (sic ΤΧΣ), οπότε το Βερολίνο θα ελέγχει 100% την Οικονομία της Ελλάδας, άρα όλης της χώρας! Με βάση αυτό το μοντέλο, θα επιχειρηθεί η αφομίωση όλων των Ευρωπαϊκών περιφερειακών τραπεζών από την ΕΚΤ (μία Ευρωπαϊκή FED), και έτσι η Γερμανία θα επιβάλλει πανεύκολα την όποια δημοσιονομική πολιτική θεωρεί ως ενδεδειγμένη για την ήπειρό μας. Μιλάμε για πραγματική και ουσιαστική οικονομική ενοποίηση, … με τα κέφια του Βερολίνου όμως!

    2. Οι εγχώριοι τραπεζίτες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και κατάρρευσης. Τα μαγαζιά τους είναι πτωχευμένα, δανεισμένα από την ΕΚΤ μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, και κυρίως, απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η δε κατάσταση τους βαίνει επιδεινούμενη λόγω έκρηξης των κόκκινων δανείων, και προβλέψεων Black Rock που κρύβονται επιμελώς …. Κοινώς, ΧΑΝΟΥΝ τα μαγαζιά τους και τον έλεγχο που ασκούσαν στην Ελληνική κοινωνία, οικονομία και πολιτική. ΧΑΝΟΥΝ τη δυνατότητα της διαπλοκής, της διαφθοράς, του πλιάτσικου, και στυγνού παρεμβατισμού πάνω στην Ελλάδα και τους πολίτες της!

    3. Η επιβεβαιωμένη και επερχόμενη πολιτική ανατροπή έχει σπείρει τον τρόμο στους τραπεζίτες και τους πολιτικούς του συστήματος που περιέγραψα προηγουμένως. Γι’ αυτό και στο υπουργικό συμβούλιο, “κάποιοι” είχαν λάβει εντολές από τους τραπεζίτες να αναβληθούν όλα. Απλά κερδίζουν χρόνο, για να δουν πού θα κάτσει η βάρκα το βράδυ της 6ης Μαϊου. Επίσης κρατούν για λίγο χρόνο ακόμα τον έλεγχο των μαγαζιών τους για να “φάνε” ότι παραπάνω μπορούν, και να αναβάλλουν την υποχρέωσή τους να ρίξουν χρήμα από την τσέπη τους. Έτσι κι αλλιώς δεν το έχουν, άλλα και να το είχαν, πάλι δε θα το έριχναν, διότι ΕΡΧΕΤΑΙ σφοδρή κοινωνική καταιγίδα στην Ελλάδα!

    Το βράδυ της 6ης Μαϊου,
    ή με την ανατροπή των πολιτικών πραγμάτων θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την ήπειρό μας και θα ξεκινήσει το ντόμινο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων,
    ή, μέσω νοθείας και λογισμικών τρύκ θα κρατήσουν οι διαπλεκόμενοι τον έλεγχο για λίγο ακόμα, ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ θα ανοίξει ένα πολύ πιο επικίνδυνο κουτί …! Αυτό της βίας και της κοινωνικής αναταραχής …. Η “χειροβομβίδα” θα εκραγεί στα χέρια τους!

    Ότι και αν συμβεί από τα δύο, προετοιμαστείτε, … θα έχουμε να διηγηθούμε απίστευτες ιστορίες στα εγγόνια μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *