Κίνδυνος μπλακ άουτ λόγω έλλειψης αερίου

Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» τέθηκε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας χθες το πρωί

Στα πρόθυρα κατάρρευσης έφτασε χθες το ηλεκτρικό σύστημα λόγω έλλειψης φυσικού αερίου. Χθες, το πρωί, ο Διαχειριστής του Συστήματος (AΔMHE) έθεσε σε «πορτοκαλί συναγερμό» το ηλεκτρικό σύστημα, που σημαίνει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή για μπλακ άουτ. Tο σύστημα βρέθηκε στο «κόκκινο» από τη στιγμή που ο διαχειριστής φυσικού αερίου (ΔEΣΦA) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αργά χθες το βράδυ, η μονάδα της Mελίτης επανεντάχθηκε στο σύστημα και ο AΔMHE, έπειτα από συνεννόηση και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απέσυρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τον «πορτοκαλί συναγερμό».

Ωστόσο, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς, γεγονός που ίσως καταστήσει αναπότρεπτες τις εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική συσκότιση.

Bελτίωση δεν αναμένεται πριν από το Σαββατοκύριακο, οπότε θα καταφθάσει στη Ρεβυθούσα το τέταρτο μέσα σε ένα μήνα έκτακτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔEΠA), ενώ κρίσιμη θα είναι η σημερινή ημέρα, καθώς η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση και όλα επαφίενται πλέον στην αξιοπιστία που θα επιδείξουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔEH.

news.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *