Και χρήμα θα τυπώσει η τράπεζα της Ελλάδος, ελέω “Selective Default”!

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τρίτη, να κλείσει τις στρόφιγγες, εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ αναγνωρίζει το γεγονός πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που θα μπουν στο PSI, συνιστούν “σκουπίδια” που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως ενέχυρο για την παροχήσκανδαλώδους ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, όμως με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ, που αποτελεί μέλος της τρόικας, πιέζει, με έμμεσο τρόπο, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πιο αδίστακτη εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου, καθώς διαμηνύει πως το “μπλόκο” στα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι προσωρινό!ν.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, οι ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (του γνωστού ELA , Emergency Liquidity Assistance).

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί, όχι απλά να κλείσει τις τρύπες από την αναδίπλωση της ΕΚΤ, αλλά ακόμα και να τυπώσει χρήμα (εφόσον μιλάμε για νέα δάνεια) προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση των ελλήνων τραπεζιτών!

Με άλλα λόγια, αυτό που δεν επιτρέπεται να γίνει για την τόνωση της οικονομίας και τηςαπασχόλησης (επεκτατική νομισματική πολιτική – τύπωμα χρήματος), ακριβώς λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, μπορεί να γίνει κάλλιστα για τη διατήρηση του ρόλου των ελλήνων τραπεζιτών στην καταδυνάστευση της χώρας…

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι έλληνες τραπεζίτες, απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα προνόμια, τη στιγμή που η μνημονιακή ύφεση καταστρέφει την οικονομία και βυθίζει τους εργαζόμενους στηνανέχεια: και άνευ όρων ρευστότητα από την ΤτΕ (ακόμα και όταν η ΕΚΤ αναδιπλώνεται) καιανακεφαλαιοποίηση χωρίς έλεγχο από το δημόσιο στο μάνατζμεντ, και πολλά άλλα…

kostasxan.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *