«Καμπανάκι» για τους εγγυητές των δανείων δεν καλύπτονται από το Νόμο Κατσέλη – Εκτεθειμένοι όσοι προσφύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Προειδοποίηση προς εκείνους που έχουν υπογράψει ως τριτεγγυητές σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια απευθύνουν τραπεζικά στελέχη και νομικοί κύκλοι, αναφέροντας ότι είναι εκτεθειμένοι στην περίπτωση που δανειολήπτης προσφύγει στο νόμο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στο συμφωνητικό του δανείου, η εγγύηση αφορά το σύνολο του ποσού, ανεξάρτητα από «κουρέματα» και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δηλαδή, μπορεί μεν ο δανειολήπτης, προσφεύγοντας στο δικαστήριο να εξασφαλίσει «ψαλίδισμα» του κεφαλαίου και στο τέλος να πληρώσει λιγότερα χρήματα, η τράπεζα όμως μπορεί να απαιτήσει το υπόλοιπο ποσό από τον τριτεγγυητή.
Έτσι, όποιος έχει υπογράψει προκειμένου να διευκολύνει στο δανεισμό κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, μπορεί να κληθεί να πληρώσει σημαντικά ποσά, ενώ ο ίδιος ο δανειολήπτης θα καταφέρει να μειώσει τα χρήματα που οφείλει.
Και, προκειμένου να γλιτώσει από το επιπλέον χρέος, ο τριτεγγυτής πρέπει με τη σειρά του να αναζητήσει νομική προστασία, γεγονός που μεταφράζεται αφενός σε ταλαιπωρία και έξοδα και αφετέρου ουσιαστικό αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό.
Όπως εξηγούν τραπεζίτες και νομικοί, η προσφυγή στο νόμο είναι διαφορετική υπόθεση σε σχέση με την εθελοντική ρύθμιση των δανείων που προωθούν μαζικά οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα.
Και αυτό γιατί στην περίπτωση της αναχρηματοδότησης, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, καταρτίζεται νέα σύμβαση, με νέους όρους και δεδομένα, η οποία αναιρεί την παλιά.
Έτσι, ο πρώτος τριτεγγυητής δεν έχει καμία ευθύνη, ενώ αν προκύψει εκ νέου ανάγκη εγγύησης του δανείου, αυτή αφορά το καινούργιο ποσό και τους νέους όρους δανεισμού.
Στην περίπτωση όμως της νομικής προσφυγής, αν η τράπεζα είναι διατεθειμένη να «τραβήξει το σχοινί», τότε έχει νομικό έρεισμα έναντι του τριτεγγυητή.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν τελεσιδικίσει, σε δεύτερο βαθμό, υποθέσεις δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αξιοποιώντας το νόμο Κατσέλη. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή, μέχρι να φτάσει στον τριτεγγυητή του δανείου, μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο, ώστε να προκύψει δεδικασμένο και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ενδεχομένως δηλαδή ενδιαμέσως να υπάρξει κάποια τροπολογία ή ρύθμιση που να προστατεύει τους εγγυητές. Μέχρι τότε όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος που ερωτήθη σχετικά, «την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε που τη βάζουμε».

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “«Καμπανάκι» για τους εγγυητές των δανείων δεν καλύπτονται από το Νόμο Κατσέλη – Εκτεθειμένοι όσοι προσφύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά”

  1. “Μέχρι τότε όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος που ερωτήθη σχετικά, «την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε που τη βάζουμε».”
    επειδη αυτο ισχυσει οντως υπο κανονικες συνθηκες  τις οποιες επ’ουδενι ο κοσμος δεν βιωνει σημερα, καλα που το ξερουμε να γιατι πρεπει να ψηφισουν ΟΛΟΙ τα αντιμνημονιακα κομματα ,και μετα ….τα λεμε “αγαπητα” golden boys και τραπεζες !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *