Κουρεύουν δόσεις και οφειλές οι τράπεζες

"Κουρεύουν" δόσεις αλλά και οφειλές από δάνεια και πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες. Οι δόσεις με τις ρυθμίσεις οφειλών μπορούν υπό προϋποθέσεις να μειωθούν ακόμα και στο μισό, ενώ το «κούρεμα» οφειλής φτάνει και στο 60%. Από τα μέσα του 2010 και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 689.000 δανείων συνολικού ποσού άνω των 20δισ ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από τα δάνεια αυτά τα 126.000 ήταν στεγαστικά, τα 68.000 επιχειρηματικά και τα 495.000 καταναλωτικά (και πιστωτικές κάρτες).

Οι μέθοδοι ρύθμισης που ακολουθούν οι τράπεζες, εξαρτώνται από το δάνειο. Για παράδειγμα στα στεγαστικά εφαρμόζουν τη λύση της περιόδου χάριτος, δηλαδή για διάστημα 3 ή 6 μηνών ο δανειολήπτης δεν πληρώνει καθόλου δόση ή καταβάλλει μόνο τόκους. Επίσης αν το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου επιμηκύνεται ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση. Στα επιχειρηματικά η λύση είναι η αναχρηματοδότηση.

Ενώ στα καταναλωτικά που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» προχωρούν σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής ακόμα και κατά 60%. Στην περίπτωση όμως αυτή ο δανειολήπτης θα πρέπει να εξοφλήσει άπαξ το υπολειπόμενο 40%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *