Κούρεμα και στα στεγαστικά δάνεια!

«Η ύφεση και η φούσκα στην αγορά κατοικίας τείνουν να διαρκούν περισσότερο όταν έχει προηγηθεί μια μεγάλη αύξηση του χρέους των νοικοκυριών», αναφέρει σε χθεσινή έκθεση του το ΔΝΤ, το οποίο τίθεται υπέρ του κουρέματος των στεγαστικών δανείων…

Οπως εξηγεί, η πτώση των τιμών των κατοικιών αυξάνει το ενδεχόμενο τα νοικοκυριά να χρωστάνε περισσότερα από την αξία του σπιτιού τους, τη στιγμή που η μείωση των εισοδημάτων τους καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση του στεγαστικού. Και αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε κατασχέσεις, τότε θα ενισχύσουν έναν φαύλο κύκλο πτώσης των τιμών και περισσότερων κατασχέσεων που θα πλήξει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ακόμα και σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, μπορούν να εφαρμοστούν εξειδικευμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών. Ως παράδειγμα αναφέρει την Ισλανδία, όπου οι τράπεζες αποφάσισαν να κόψουν τα στεγαστικά δάνεια στο 110% της αξίας του ακινήτου και παράλληλα να προσαρμόσουν τις δόσεις στις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών.

Το ζήτημα του κουρέματος των δανείων έχει ήδη τεθεί και στην Ελλάδα. Και είναι κάτι που μπορεί να συμπεριληφθεί στη συζήτηση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ομως εύκολα μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα ενόψει εκλογών και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρήσει.

Η άσκηση είναι δύσκολη και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς στον καθορισμό των κριτηρίων καταλληλότητας. Διότι άλλο πράγμα είναι να κουρεύεις καταναλωτικά δάνεια, δηλαδή δάνεια που ξοδεύτηκαν αλόγιστα σε διακοπές, αγορές αυτοκινήτων, ρούχων κ.λπ. και άλλο δάνεια που καλύπτουν στεγαστικές ανάγκες νοικοκυριών, τα οποία έπεσαν έξω στον σχεδιασμό τους όχι από δικό τους λάθος, αλλά επειδή το κράτος χρεοκόπησε.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *