Κόβονται φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο

Δεν χάνουν χρόνο, ούτε αφήνουν στην τύχη τους για μετά τις εκλογές τα νέα μέτρα οι ελεγκτές της Τρόικας.
Σήμερα καταφτάνουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των ειδικών απεσταλμένων που θα υποδείξουν από πού θα περικοπούν δαπάνες και ποιες αποκρατικοποιήσεις θα «τρέξουν» πρώτες. Έως το τέλος της εβδομάδας ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να έχει έτοιμο το προσχέδιο περικοπών στο Δημόσιο και στα επιδόματα, ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ ευρώ, ώστε αμέσως μετά τις εκλογές η επόμενη κυβέρνηση να καταλήξει στο νέο “πακέτο” μέτρων για την διετία 2013-2014, όπως ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο.

Στον τομέα των εσόδων πάλι, σήμερα ξεκινά ο διάλογος για το φορολογικό και η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. “Βάση” για τις αλλαγές αυτές όμως θα αποτελέσουν οι προτάσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Το νέο φορολογικό «πακέτο» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσθέσει νέα βάρη στα νοικοκυριά, καθώς θα περιλαμβάνει:

1 . Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.

2. Μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, που ενδεχομένως θα συνοδευτεί με μείωση του βασικού αφορολόγητου των 5.000 ευρώ σε 3.000 ευρω ή και κατάργησή του.

3. Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% σε κέρδη από κεφάλαιο όπως εισοδήματα από ενοίκια.

4. Απλοποίηση και ενοποίηση συντελεστών ΦΠΑ, με το ΔΝΤ να προτείνει την επιβολή ενιαίου συντελεστή 19%, 20% ή 21% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, πλην ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα.

5. Ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους.

6. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιων των ακινήτων που θα οφηγήσει και σε αναπροσαρμογή τους.

Η Τρόικα δεν έχει αντίρρηση για μειώσεις φόρων, αλλά μόνο για εκείνων που… δεν εισπράττονται. Θέλει δηλαδή, για κάθε ευρώ που «θα χάνει στα χαρτιά» το κράτος από τις νέες φοροαπαλλαγές, να εισπράττει τουλάχιστον ένα ευρώ –στην πραγματικότητα- από άλλο μέτρο που θα το αναπληρώνει.

Πληροφορίες πάντως λένε ότι η  Νέα Δημοκρατία ίσως δεν μετάσχει στο φορολογικό διάλογο, προφανώς για να επικαλεστεί –προεκλογικά ή μετεκλογικά- πως δεν δεσμεύεται από τα αποτελέσματά του.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *