Μείωση ενοικίου έως και 30% στα εμπορικά ακίνητα

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 25%-30% τουλάχιστον, κατεγράφη το 2011, σύμφωνα με την εταιρία παροχής υπηρεσιών για ακίνητη περιουσία Colliers International Hellas. Παράλληλα πτωτικά κινήθηκε και η αγορά της εκμίσθωσης γραφειακών χώρων ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν το επόμενο διάστημα τα ακίνητα του Δημοσίου. Σύμφωνα με την Colliers οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 0,25% – 0,5% το 2012 κυρίως εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία και των συντηρητικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.

Η μειωμένη διαθεσιμότητα νέων γραφειακών χώρων και η επιβράδυνση των εκμισθώσεων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του 2011 που οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση του ΑΕΠ και στην αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με την Colliers. Για το 2012 τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αγοράς αναμένεται να είναι η υπομίσθωση χώρων και η επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων με τη Λεωφόρο Κηφισίας και το κέντρο να παραμένουν στο επίκεντρο της δραστηριότητας. Το ποσοστό διαθεσιμότητας των γραφειακών χώρων αναμένεται να παραμείνει σταθερό για τις προνομιούχες τοποθεσίες καθώς η ζήτηση έχει συγκεντρωθεί σε αυτές τις περιοχές δημιουργώντας σταθερά επίπεδα μισθωτικών αξιών. Σε αγορές δευτερευούσης σημασίας, η διαθεσιμότητα και τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα υποστούν μείωση της τάξεως του 25%. «Οι ιδιοκτήτες γραφειακών χώρων κυρίως σε αγορές δευτερεύουσας σημασίας, προσφέρουν κίνητρα σε μορφή κλιμακούμενων ενοικίων και παράδοση χώρων με το κλειδί στο χέρι ή και συμμετοχή στα έξοδα διαμόρφωσης χώρων ώστε να εξασφαλίσουν μισθωτές», σημειώνει η κ. Κατερίνα Δήμου, Senior Consultant Investment Services.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τουλάχιστον 30% των μεσαίων και μικρών καταστημάτων θα είναι διαθέσιμα προς μίσθωση και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 35% τους επόμενους μήνες καθώς η ζήτηση θα επικεντρωθεί κυρίως σε μεγάλες αναπτύξεις όπως τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά πάρκα, τα οποία κατέχουν πλέον την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ξένων και τοπικών εμπόρων.

Τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών ακινήτων τα οποία θα πρέπει να αναζωογονήσουν το επενδυτικό περιβάλλον και να κινητοποιήσουν την αγορά. Μπορεί επίσης να δούμε τη διαθεσιμότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών καθώς συμμορφώνονται στους όρους του ΔΝΤ. Τέλος, οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 0,25% – 0,5% το 2012 κυρίως εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία και των συντηρητικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.

Η αγορά ακινήτων αναμένεται να σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2013 και μετά δεδομένης της προσδοκώμενης σταθεροποίησης της οικονομίας που εκφράζεται με τις προβλέψεις των ειδικών οργανισμών, υπηρεσιών και ινστιτούτων. Η συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης με τα τελευταία μέτρα, η περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών και τα πρόσκαιρα αποτελέσματα της ευρύτερης αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστούν εν μέρει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους με την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, την εκκίνηση των έργων στρατηγικής σημασίας και τη διαμόρφωση σταθερών πλαισίων, θα τονώσουν την ψυχολογία της αγοράς, τους δείκτες επιχειρηματικότητας, την πραγματική οικονομία και κατά συνέπεια την αγορά των ακινήτων.

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *