Μειώνουν τα όρια των πιστωτικών καρτών έως 50%

Μεγαλύτερες οι μειώσεις για όσους δεν χρησιμοποιούν συχνά την κάρτα τους

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στη χρήση του πλαστικού χρήματος έχει επιφέρει η κρίση, την ίδια στιγμή που τράπεζες προχωρούν σε μεγάλη μείωση μέχρι και 50% περίπου του πιστωτικού ορίου που παρείχαν στους κατόχους πιστωτικών καρτών, ακόμη και πελατών με συχνή χρήση των καρτών που αποπληρώνουν χωρίς καμία καθυστέρηση τις δόσεις τους.

Για κατόχους πιστωτικών καρτών που δεν χρησιμοποιούν συχνά τις κάρτες τους οι μειώσεις του πιστωτικού ορίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, από 4.000 ευρώ πιστωτικό όριο που μπορεί να έχει μια πιστωτική κάρτα, μειώνεται μόλις στα 1.000 ευρώ περίπου. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες που επικοινώνησε η «Καθημερινή», ο λόγος που γίνεται αυτό είναι κυρίως το γεγονός ότι οι τράπεζες στα αποτελέσματά τους ελέγχονται από τους ορκωτούς ελεγκτές, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τα εγκεκριμένα και μη εκταμιευμένα ποσά ορίων.

Δηλαδή, ακόμη και για τα αχρησιμοποίητα εγκεκριμένα όρια καρτών πελατών τους, αλλά και ανοιχτών καταναλωτικών δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών (επιχειρηματικά δάνεια). Ο έλεγχος είναι ουσιώδης και επηρεάζει τις απαιτούμενες προβλέψεις που πρέπει να πάρει η κάθε τράπεζα, καθώς και τη δυνητική της ρευστότητα. Και οι δύο αυτές μεταβλητές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Την ίδια στιγμή, η κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση της χρήσης των πιστωτικών καρτών και αύξηση των χρεωστικών. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος, ο συνολικός αριθμός των πιστωτικών καρτών Visa στην Ελλάδα μειώθηκε την περίοδο Ιουνίου 2008 – Ιουνίου 2011 κατά 30% στα 2,6 εκατ., ενώ υπήρξε αντίστοιχη μείωση της σχετικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 25%, στα 3,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, για την ίδια χρονική περίοδο οι χρεωστικές κάρτες κατέγραψαν άνοδο 32%, ξεπερνώντας τα 5,9 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα σημαντική ήταν η αύξηση της δαπάνης στα σημεία πώλησης, με την αγορά των χρεωστικών καρτών να καταγράφει άνοδο κατά 41%, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών στα σημεία πώλησης με χρεωστικές κάρτες σημείωσε αύξηση κατά 87% την τελευταία τριετία, με περισσότερες από 13 εκατ. συναλλαγές.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, φαίνεται ότι οι καταναλωτές στηρίζονται πλέον περισσότερο σε χρήματα που έχουν ήδη στον λογαριασμό τους, ενώ παράλληλα εξοικειώνονται περισσότερο με τις δυνατότητες που προσφέρει η χρεωστική τους κάρτα, δηλαδή την ασφάλεια, την ευκολία και την ευελιξία ως εργαλείο πληρωμών, αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *