“Με άλλο μάτι” βλέπει τώρα το χαράτσι ο Επίτροπος

Όταν οι σοβαροί «Ευρωπαίοι» θέλουν να … κάνουν τους Κινέζους, μπορούν.  Λες και δεν είχε προηγηθεί σαφής απάντηση από τον ίδιο πριν δύο μήνες για το χαράτσι της ΔΕΗ, ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ότινγκερ, «τα γυρίζει» δυο  μήνες μετά, αφήνοντας να διαφανεί παρέμβαση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Αυτό το τελευταίο υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ο οποίος με βάση την προηγούμενη απάντηση του Επιτρόπου, ζητούσε να υπάρξει παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα, αλλά προσέκρουσε σε μια … νέα προσέγγιση του θέματος από τον Επίτροπο. Ιδού:

Σύμφωνα με την γραπτή απάντηση Ότινγκερ το Δεκέμβριο του 2011:

«Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Ο Ν. Χουντής επανήλθε στο θέμα και με νέα ερώτηση ζητούσε:

α) την άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το χαράτσι μέσω  της ΔΕΗ,

β) η Κομισιόν να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς, που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο, και

γ) να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των φόρων που, με παράνομες διαδικασίες και υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί  από κάποιους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη νέα απάντηση Ότινγκερ όμως (οι υπογραμμίσεις από το σχετικό δελτίο Τύπου):

«Το γεγονός ότι η οδηγία 2009/72/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις που εξαρτούν το δικαίωμα των καταναλωτών για καθολική υπηρεσία από τη φορολογική τους κατάσταση δεν συνεπάγεται, κατά την άποψη της Επιτροπής, κατ’ ανάγκη (!!!) τα συμπεράσματα που διατύπωσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου όπως και μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη μεταφορά της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, όπως και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της (!!! ). Πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί (!!!) ως προς τις ερωτήσεις που έθεσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στα σημεία 2 και 3».

Εν ολίγοις, η προηγούμενη απάντηση «μαζεύτηκε» εφόσον η ΕΕ, να μην ξεχνιόμαστε, έχει λόγο στα έσοδα και δεν είναι ώρα να κοιτάξουμε ούτε τα δικαιώματα του καταναλωτή, ούτε τη δημοκρατία.

Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ αφού αναρωτιέται τι σημαίνει το «δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη» όταν η προηγούμενη απάντηση ήταν κατηγορηματική, χωρίς να επιδέχεται άλλης ερμηνείας, χαρακτηρίζει τη νέα απάντηση «επιπέδου δικολάβου επαρχιακού δικαστηρίου, μνημείο στρεψοδικίας και ασάφειας, για την οποία δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι είναι και προϊόν αυστηρών συστάσεων από Βρυξέλλες ή Βερολίνο, διότι χαλούσε τη φοροεπιδρομή».

«Προκειμένου να καθυποτάξουν και να ξεζουμίσουν τον ελληνικό λαό», συνεχίζει «όχι μόνο έχουν καταργήσει το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά  παραβιάζουν ασύστολα και την κοινοτική νομοθεσία».

Και η δήλωσή του καταλήγει με περαιτέρω αιχμές:

«Ο ρόλος ενός Επιτρόπου της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι να υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματα των εταιριών, όταν θίγονται οι πολλές ελευθερίες τους, ούτε να παίζει το ρόλο του dealer στις ενεργειακές business της Ηλιό-λουστης Ελλάδας. Αν ο κος  Oettinger δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, καταναλωτών της ΔΕΗ, που απορρέουν άμεσα από την κοινοτική νομοθεσία και τα οποία παραβιάζονται, τότε θα ήταν προτιμότερο να προσφέρει μια ύστατη υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την παραίτησή του».

Βέβαια, εδώ θα διαφωνήσουμε με τον ευρωβουλευτή: δεν υπάρχει δημοκρατική συνείδηση δύο ταχυτήτων, με άλλα λόγια δεν μπορεί αυτό που αίρεται σε ένα κράτος- μέλος, εν προκειμένω το Σύνταγμα και κάθε δημοκρατική διαδικασία, να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από αυτόν που το επιβάλλει. Μια χαρά υπηρεσίες προσφέρει ο Ότινγκερ λοιπόν στην ΕΕ.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *