Μονόδρομος για την τρόικα η εσωτερική υποτίμηση

Η πιστή εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, υποστήριζαν χθες ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τη χώρα μας, Πολ Τόμσεν.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την επόμενη μέρα, αφού θεωρούν ότι η συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα είναι μονόδρομος για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και περνάει μέσω της υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Θεωρούν επίσης μονόδρομο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όχι με νέους φόρους, αλλά με συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τη μείωση των δαπανών σε καίριους τομείς, όπως αυτός της υγείας.

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός Γιοργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ, ο οποίος ήταν και ο σκληρότερος όλων, προειδοποιώντας τους Ελληνες ότι «θα αναρρώσουν μόνον εφόσον ακούσουν το γιατρό και πάρουν το φάρμακο, έστω κι αν είναι πολύ πικρό».

Είναι αλήθεια ότι απέναντί τους οι εκπρόσωποι της τρόικα δεν είχαν τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι σε προηγούμενες συνεδριάσεις της ολομέλειας τους είχαν σφυροκοπήσει, αλλά αρκετά ήπιους ευρωβουλευτές των Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, η συζήτηση άρχισε με τον κ. Ρεν, ο οποίος ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση, κάνοντας και αναδρομή στο παρελθόν. Τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι μια τεράστια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και για την Ε.Ε., ενώ μίλησε για κληρονομιά σειράς ετών ανεύθυνων πολιτικών.

Αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, αλλά εκτίμησε ότι θα λόγω του μεγέθους των αλλαγών θα χρειαστεί χρόνος, ώστε να αποδώσουν οι προσαρμογές.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η πρωτοφανής οικονομική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα (260 δισ. ευρώ από ευρωζώνη και ΔΝΤ και 100 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα) αποδεικνύει ότι υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης να παράσχουν το χρόνο και τα μέσα για την αποκατάσταση των ζημιών και να θεραπεύσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο να κατηγορούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εκείνοι που έχουν έρθει για να βοηθήσουν αφού είχε γίνει η ζημιά.

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος

Ο κ. Ρεν θεωρεί ότι παρά τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα, οι προκλήσεις παραμένουν, ενώ ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα βιώσιμα ή να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας. Αρα απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, τόνισε.

Αναφορικά με το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, επεσήμανε ότι οι εταίροι έχουν κινητοποιήσει όλη τη βοήθεια που μπορούσαν να δώσουν στην ελληνική διοίκηση για την ενίσχυση της ικανότητάς της.

Διαπιστώνει έλλειψη πολιτικής ενότητας, παρά τη βελτίωση που υπήρξε πρόσφατα, ενώ θεωρεί ότι την ενότητα μπορούν να τη φέρουν μόνο οι Ελληνες πολίτες και η κοινωνία, προφανώς εννοώντας μέσω των επικείμενων εκλογών.

Καταλήγοντας στην αρχική του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι η τρόικα μπορεί να διευκολύνει και να παράσχει τεχνική υποστήριξη, αλλά σε τελική ανάλυση οι ίδιοι οι Ελληνες πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση της χώρας τους και να φέρουν και την τελική ευθύνη γι’ αυτό.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ανέφερε ότι τα μέτρα εξυγίανσης του προγράμματος δεν υποσκάπτουν την ανάκαμψη και πως η Ελλάδα πρέπει να έχει αποτελέσματα ταυτόχρονα και στα δύο μέτωπα, δηλαδή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο Φινλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι χρειάζεται νέα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα, καθώς και ότι η μείωση των μισθών και η αλλαγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν βασικό παράγοντα της εσωτερικής υποτίμησης.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην πρωτοβουλία Μπαρόζο για την ανάπτυξη, αναφέροντας ότι θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και θα εστιάζεται σε πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

ΔΝΤ: Λίγες μεταρρυθμίσεις

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μίλησε κατ’ αρχήν για σημαντικά επιτεύγματα στο δημοσιονομικό τομέα, αλλά και μικρότερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Αντέκρουσε την άποψη ότι το δεύτερο πρόγραμμα εστιάζει το βάρος του στο δημοσιονομικό τομέα, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η αύξηση των φόρων και η περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι κοινωνική υποστήριξη πρέπει να δοθεί μόνο σε όσους έχουν ανάγκη και πως θα πρέπει να πληρώσουν και οι ευκατάστατοι μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Μίλησε για ανάγκη συρρίκνωσης του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητοι όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν κονδύλια για αύξηση κρατικών δαπανών, πρέπει οι επενδύσεις να διασφαλιστούν από τον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα έχει φιλόδοξους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Υποστήριξε ακόμη ότι, παρά το PSI, το χρέος θα παραμείνει υψηλό και για το λόγο αυτό υπάρχουν, όπως είπε, πολύ μικρά περιθώρια για φορολογικές εξαιρέσεις και σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό νόμο.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η πολιτική βούληση των εταίρων και του ΔΝΤ είναι να συνεχίσουν και πέραν του χρονικού ορίζοντος λήξης του προγράμματος να στηρίζουν την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση ότι από ελληνικής πλευράς θα εφαρμοστεί χωρίς καμία παρέκκλιση το νέο πρόγραμμα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – nbellos@naftemporiki.gr

Γ. Ασμουσεν: Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, πέραν της εφαρμογής του προγράμματος, ενώ εκείνους που υποστηρίζουν μια δημοσιονομική χαλάρωση είπε ότι έχουν ψευδαισθήσεις.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, συντηρείται μόνο από τη βοήθεια, πρέπει να αποκατασταθούν η ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά για να έρθει ανάπτυξη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές αξίζουν την αναγνώριση για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι η ποιότητά τους δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητική.

Μίλησε για ανάγκη μεγαλύτερης εσωτερικής υποτίμησης μέσω της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ασμουσεν, η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο δεν ήταν η επιθυμητή και, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μέγεθός του είναι πολύ μεγάλο. Συμφωνεί ότι υπάρχει ανάγκη επενδύσεων, αλλά για επιπλέον δημόσιες επενδύσεις δεν υπάρχουν χρήματα, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό ένα σχέδιο Μάρσαλ, που θα απαιτούσε περισσότερα χρήματα από τους εταίρους και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα, είπε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, διότι, εάν δεν εφαρμοστεί 100%, δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα. Ζήτησε πολιτική συναίνεση, θεωρώντας ότι αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά που έχει η Ελλάδα σε σχέση με Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Θεωρεί ότι εάν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα, θα αρχίσει να αποδίδει από του χρόνου και η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

Για τις τράπεζες είπε ότι οι βιώσιμες θα ανακεφαλαιοποιηθούν αμέσως από τον ιδιωτικό τομέα και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν από το Δημόσιο, ενώ για τις μη βιώσιμες ανέφερε ότι θα πρέπει να εξυγιανθούν.

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο στόχος των εταίρων είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να το αποφασίσουν, είπε, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να μείνει εντός του ευρώ.

Αναφορά στις κάλπες

Στο ενημερωτικό κείμενο για την κατάσταση στην Ελλάδα και την οικονομία που δόθηκε στους ευρωβουλευτές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης γίνεται αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και στο ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. την επαναδιαπραγμάτευση κάποιων σημείων του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο, οι επερχόμενες εκλογές, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο της πολυπλοκότητας της κατάστασης στην Ελλάδα.

Ηγέτης των Συντηρητικών, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι θα τηρήσει τους στόχους του προγράμματος, αλλά θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί κάποια σημεία του πακέτου διάσωσης.

www.naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *