Μόνο τρεις Ειρηνοδίκες στη Θεσσαλονίκη για τις αιτήσεις ρύθμισης χρεών

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι αιτήσεις δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία της χώρας για τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Φωτεινή Αχτσίδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση της δικηγορικής παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι», κατά το 2011 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο της πόλης 1.343 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, ενώ κατά το πρώτο 3μηνο του τρέχοντος έτους κατατέθηκαν ήδη 484. Όπως είπε η ίδια, από τις αρχές του περασμένου χρόνου, το Ειρηνοδικείο δίκασε περί τις 200 προσφυγές δανειοληπτών και εξέδωσε 65 αποφάσεις. Οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αιτήσεις που υποβάλλονται τώρα στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, η δικάσιμος προσδιορίζεται για τον Απρίλιο του 2016, παρότι ο νόμος προβλέπει ότι η δικάσιμος πρέπει να οριστεί εντός 6μηνου από τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Ένα στοιχείο που δεν επιτρέπει την ταχύτερη εκδίκαση αυτών των υποθέσεων αποτελεί ο περιορισμένος αριθμός δικαστών, αφού, στη Θεσσαλονίκη μόλις τρεις Ειρηνοδίκες ασχολούνται με τις αιτήσεις ρύθμισης χρεών.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε η δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) Θεσσαλονίκης, Ζηνοβία Καδηγιαννάκη, η οποία παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το προφίλ των συνολικά 2.300 μελών – δανειοληπτών που απευθύνθηκαν μέχρι στιγμής για το εν λόγω θέμα στην Ένωση. Όπως γνωστοποίησε, το 48% είναι εργαζόμενοι, το 32% άνεργοι και το 20% συνταξιούχοι. Το 53% είναι άνδρες και το 47% γυναίκες, ενώ επτά στους δέκα (74%) διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Σε ό,τι αφορά την περιοχή διαμονής τους, το 29% είναι από την ανατολική Θεσσαλονίκη, το 28% από τη δυτική, το 12% από το κέντρο της πόλης, ενώ ποσοστό 31% διαμένει σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *