Νέα αποστολή τραπεζών: Μηδενισμός του ELA

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να μηδενίσουν την έκθεσή του στον ELA, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως είναι γνωστό, έχουν συγκεκριμένο τριετές πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, το οποίο έχει εγκρίνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ.

Έτσι τα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ ερμηνεύεται ως αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των σχεδίων αυτών.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» και μελετούν τα σχέδια τους για τον απεγκλωβισμό από τον ακριβό δανεισμό του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας διαφέρουν ανά τράπεζα, ανάλογα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η καθεμία αλλά και το ύψος των δανείων που χρωστά.
Βεβαία εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούνται οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που εκτιμάται πως θα περιορίσουν τις καταθέσεις και κατ’ επέκταση και τη ρευστότητα των τραπεζών, για όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα η Εθνική στοχεύει στον μηδενισμό του ELA στα τέλη του 2017, καθώς έχει τη μικρότερη έκθεση, 2,6 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες (Eurobank, Alpha Bank Πειραιώς) κινούνται στην περιοχή των 8,5 δισ. έως τα 11,4 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η επιστροφή στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης της διατραπεζικής και της απευθείας γραμμής από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο ELA κοστίζει στο σύστημα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κι αυτό διότι το επιτόκιο των εν λόγω δανείων διαμορφώνεται στο 1,55%, όταν η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αρνητικά επιτόκια.

www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *