Νέες προσφυγές κατά του PSI

Νέες προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του «κουρέματος» των ομολόγων, αυτή τη φορά, από 103 φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες προμήθειας υγειονομικού και ορθοπεδικού υλικού και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Με τις προσφυγές ζητούν να ακυρωθούν οι κυβερνητικές πράξεις με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI (κούρεμα) στα ομόλογα τους ύψους 641.466.399, 54 ευρώ τα οποία είχαν λάβει για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες αυτές(κατά τη διετία 2008-2009. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν, το ελληνικό Δημόσιο, αφού άφησε απλήρωτες επί σειρά ετών τις 103 εταιρείες με αποτέλεσμα αυτές ν’ αναγκαστούν να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό για να επιβιώσουν, τις εξόφλησε για τη διετία 2008-2009 με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου λήξης 1 έως 3 ετών.

Μετά την ένταξή τους όμως στο PSΙ τα ομόλογα που είχαν αντηλλάγησαν με άλλα μειωμένα κατά 53,5% και λήξης από 2-30 ετών. Οι εταιρείες κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική καταστροφή που υφίστανται αφού, όπως σημειώνουν, η συνολική απώλεια επί των πωλήσεων τους τη διετία 2008-2009 ανήλθε στο 103,09%, ενώ η απώλεια των τόκων υπερημερίας των απαιτήσεών τους υπολογίζουν ότι φτάνει, για την 4ετία το 40% περίπου. Σύμφωνα με τις προσφυγές, τα ομόλογα ήταν ο τρόπος εξόφλησης που επέλεξε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν δηλ. «προϊόν ανάγκης» για τις εταιρείες, καθώς -όπως αναφέρουν- δεν είχαν πλέον οικονομική αντοχή αναμονής είσπραξης των απαιτήσεών τους.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η ένταξη τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συντάγματος, το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *