Οι ελληνικές τράπεζες θα χάνουν ετησίως 1,4 δις ευρώ από έσοδα εκ τόκων λόγω της μείωσης των χαρτοφυλακίων ομολόγων και των χαμηλότερων επιτοκίων – Αλλάζει το προφίλ εσόδων των τραπεζών…έρχονται λιγότερα και φτωχότερα έσοδα…

Η απομείωση του ελληνικού χρέους το haircut 70% που επιβλήθηκε στα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων των τραπεζών δεν επιφέρει μόνο  ζημία 27 με 30 δισ ευρώ αλλά και απώλεια εσόδων από τόκους 1,4 δις ευρώ ετησίως.
Οι ελληνικές τράπεζες έως το 2020 θα χάσουν 11 δις ευρώ σε έσοδα από τόκους  και η απώλεια αυτή θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την δραστική μείωση των χαρτοφυλακίων ομολόγων λόγω haircut καθώς και από την μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου των νέων ομολόγων.

Οι ελληνικές τράπεζες προ της απομείωσης του χρέους είχαν περίπου 2 δις ευρώ σε έσοδα εκ τόκων από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τα έσοδα αυτά θα μειωθούν στα 600 εκατ δηλαδή ετήσια απώλεια εσόδων από τόκους 1,4 δις ευρώ.
Τα 1,4 δις ευρώ απώλεια στα έσοδα από τόκους μεταβάλλει άρδην και το προφίλ εσόδων των τραπεζών κοινώς δεν θα έχουν μόνο λιγότερα αλλά και φτωχότερα ποιοτικά έσοδα.

Οι βασικές πηγές εσόδων των ελληνικών τραπεζών είναι έσοδα από τόκους σε δάνεια και ομόλογα, προμήθειες σε δάνεια και επενδυτικές δραστηριότητες και έκτακτα έσοδα.

Η αλλαγή του προφίλ εσόδων των ελληνικών τραπεζών εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τις τράπεζες να ισοσκελίσουν αυτή την απώλεια με μείωση εξόδων κατά κύριο λόγο τόσο στις απολαβές των εργαζομένων όσο και με μειώσεις καταστημάτων και μειώσεις προσωπικού.

Επειδή σε αυτή την φάση είναι αδύνατη η αναπλήρωση των 1,4 δις ευρώ που θα χάνουν οι τράπεζες ετησίως είναι εύλογο οι διοικήσεις να στραφούν στα θέματα περιστολής του κόστους.

Για να δώσουμε μια διάσταση στην δομή των εσόδων των τραπεζών σε ετήσια βάση τα προ προβλέψεων έσοδα διαμορφώνονται στα 4 με 4,5  δις ευρώ.

Αφαιρώντας 1,4 δις ευρώ εσόδων από τόκους και χωρίς να μεταβληθούν έσοδα και έξοδα τα προ προβλέψεων  έσοδα θα μειωθούν στα 2,6 με 3,1 δις ευρώ περιλαμβανομένων σε αυτά και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Με μια φυσιολογική ροή χωρίς δραματικές αλλαγές τόσο από το εξωτερικό όσο και στις νέες προβλέψεις που θα διενεργηθούν για το 2012 πέραν αυτών που θα προκύψουν από την Blackrock και χωρίς να αλλοιωθεί το προφίλ εξόδων ειδικά των ανελαστικών που αποτελούν και την πλειοψηφία μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το τραπεζικό σύστημα συνολικά δεν θα μπορεί να παράγει κέρδη πάνω από 600-700 εκατ σε καλές περιόδους έναντι 5 δις στο παρελθόν. (Αναφερόμαστε στα επόμενα 2-3 χρόνια οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί η κατάσταση να έχει ομαλοποιηθεί)

Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί με ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν από την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα.

Η επόμενη μέρα επιφυλάσσει για τις τράπεζες λιγότερα έσοδα και φτωχότερα έσοδα.
Ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί ποσοτικά η κερδοφορία των τραπεζών στο μέλλον θα είναι η δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων και ειδικά των ανελαστικών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Οι ελληνικές τράπεζες θα χάνουν ετησίως 1,4 δις ευρώ από έσοδα εκ τόκων λόγω της μείωσης των χαρτοφυλακίων ομολόγων και των χαμηλότερων επιτοκίων – Αλλάζει το προφίλ εσόδων των τραπεζών…έρχονται λιγότερα και φτωχότερα έσοδα…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *