Οι ελληνικές τράπεζες πίσω από το άλμα δανείων μίας ημέρας από την ΕΚΤ

Τα 11 δισ. ευρώ έφτασαν τα κεφάλαια που άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε δάνεια μιας ημέρας από την ΕΚΤ την Τρίτη, αύξηση που οι ειδικοί αποδίδουν σε ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να διαχειριστούν τις ταμειακές τους ανάγκες.

Οι τράπεζες συνήθως αποφεύγουν να δανείζονται μέσω του μηχανισμού άμεσης διευκόλυνσης της ΕΚΤ, επειδή το επιτόκιό του είναι κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επίσημο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού της κεντρικής τράπεζας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Μάρτιο που τα δάνεια μιας ημέρας σημειώνουν τέτοια αύξηση. Αναλυτές εκτιμούν στο Reuters πως η αύξηση οφείλεται στον πολύπλοκο μηχανισμό που είχε στήσει η ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του PSI τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις πράξεις αναχρηματοδότησής της.

Ο μηχανισμός αυτός είχε αντικαταστήσει τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την χορήγηση δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Το σχέδιο αυτό είχε εγκαταλειφθεί προσωρινά, καθώς τα κεφάλαια του EFSF δεν μπόρεσαν να μεταβιβαστούν εγκαίρως στην κεντρική τράπεζα.

Αυτό είχε υποχρεώσει την ΕΚΤ να κατευθύνει τις τράπεζες προς τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) την οποία παράσχει μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Μετά την μεταφορά των κεφαλαίων από το EFSF, η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου ότι δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση. Σχεδόν αμέσως, ο δανεισμός μιας ημέρας από την ΕΚΤ εκτοξεύτηκε πάνω από τα 15 δισ. ευρώ.

«Δεν νομίζω ότι (το άλμα στα δάνεια μιας ημέρας) είναι τίποτα δυσοίωνο, ανέφερε διαπραγματευτής στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η άποψη που υπάρχει στην αγορά είναι ότι πίσω από αυτό είναι ελληνικές τράπεζες, καθώς στις αρχές Μαρτίου τα ελληνικά τους ομόλογα δεν γινόντουσαν αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *