Οι νεοάστεγοι, άτομα παραγωγικής ηλικίας, αυξάνονται και πληθύνονται!

Δεν μπορούν οι "πυρηνικές" ελληνικές οικογένειες και το περιβάλλον τους να τους στηρίξουν, λέει ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαρόδος

Αυξάνονται και πληθύνονται στην Ελλάδα οι νεοάστεγοι, που κατά κανόνα είναι άτομα παραγωγικής ηλικίας. Βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω ανεργίας, χαμηλών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων , αλλά και αδυναμίας στήριξης από το οικογενειακό ή ευρύτερο περιβάλλον τους.

Όπως λέει ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδόρος, " υπάρχει αδυναμία των «πυρηνικών» ελληνικών οικογενειών να……στηρίξουν τα μέλη τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών εν μέσω κρίσης". Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των ατόμων; Σύμφωνα με τον κ. Κατσαδόρο, «σε σύγκριση με τον παραδοσιακό πληθυσμό των αστέγων, τα άτομα αυτά έχουν μέτριο ως υψηλό μορφωτικό επίπεδο, δεν παρουσιάζουν άμεσα προβλήματα ψυχικής υγείας ή κάποια μορφή εξάρτησης, προβλήματα παραβατικότητας και φυσικά σε σύγκριση με τους χρόνιους αστέγους έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για κοινωνική επανένταξη».

Και προσθέτει: "Στα συναισθήματα που καταθέτουν οι νεοάστεγοι στις συνεδρίες τους, κυριαρχούν το άγχος, η αγωνία, η κατάθλιψη, ο φόβος, ο θυμός, το αίσθημα αδικίας, η άρνηση της πραγματικότητας, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η απελπισία και η απόγνωση, που είναι συνυφασμένα με την προσωπικότητα του ατόμου που βιώνει την ακραία αυτή στρεσογόνα κατάσταση». Εξηγεί ακόμη ότι "τα συναισθήματα αυτά εντείνονται, όταν το άτομο που βρεθεί ξαφνικά χωρίς στέγη χρειάζεται να υποστηρίξει και την οικογένειά του. Δεδομένου ότι μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν τόσο ακραία προβλήματα επιβίωσης, οι οικογενειάρχες αισθάνονται ανεπαρκείς να στηρίξουν την οικογένειά τους".

www.katoci.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *