Οι τράπεζες αναζητούν επενδυτές για τις ΑΜΚ. Διστακτικοί οι ξένοι, περιμένουν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης

Σε αγώνα δρόμου αποδύονται τώρα οι μεγάλες τράπεζες, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν κεφάλαια που θα καλύψουν το απαιτούμενο μίνιμουμ ποσοστό των ΑΜΚ, μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προσέλκυση  διεθνών επενδυτών, πολυεθνικών fund και  χρηματοπιστωτικών ομίλων που διαθέτουν ρευστότητα και  είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν κάποιο ρίσκο στην Ελλάδα. Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος για τις μεγάλες ελληνικές  τράπεζες, καθώς υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες  και με αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα, ελαχιστα κεφάλαια μπορούν να αντλήσουν από τους μετόχους τους και την ελληνική αγορά.

Διερευνητικές επαφές έχουν γίνει ήδη  με διαχειριστές χαρτοφυλακίων και με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών ομίλων. Οπως διαπιστώθηκε, υπάρχει μεν ενδιαφέρον, αλλά  δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση επί της ουσίας, όσο δεν ξεκαθαρίζουν οι όροι  για τις ανακεφαλαιοποιήσεις  και τις ΑΜΚ. Η ασάφεια αυτή καθιστά επιφυλακτικούς όλους τους οινεί υποψήφιους επενδυτές – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη αξιόλογες τοποθετήσεις σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Ισχυρό ενδιάρον εκδηλώνεται από πλευράς Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματικών, οι οποίοι  επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους διεθνώς και ψάχνουν ευκαιρίες για επενδύσεις “ταχείας απόδοσης” και για στρατηγικές συμμετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο επενδυτικά σχήματα  ρωσικών συμφερόντων εξεδήλωσαν κατ’αρχήν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς και της Eurobank, διευκρινίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις τους θα εξαρτηθούν από τους όρους που θα καθορισθούν στα πλαίσια  των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για εξεύρεη κεφαλαίων θα επικεντρωθεί πάντως στα δύο βαικά χρηματιστικά κέντρα – Λονδίνο και Νέα Υόρκη, Στη  βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής  Απ. Ταμβακάκης, ο οποίος ξεκίνησε ήδη  επαφών με fund managers

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *