Οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την κρατικοποίηση

Πού κατέληξαν οι επαφές που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα Έλληνες τραπεζίτες με εν δυνάμει ξένους επενδυτές – Ο ρόλος των Παπαδήμου – Σαχινίδη

Πού κατέληξαν οι επαφές που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα έλληνες τραπεζίτες με εν δυνάμει ξένους επενδυτές, ενόψει των ανακεφαλαιοποιήσεων που προωθούνται για τις αρχές καλοκαιριού;

Σε σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες που έρχονται από το «στρατόπεδο» των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάνουν λόγο για πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον, αφού κανείς δεν θέλει να αγοράσει, με οποιονδήποτε τρόπο, «ελληνικό πρόβλημα» σε αυτή τη φάση.

Κι έτσι απορρίπτουν κάθε μορφής προσέγγιση που γίνεται από πλευράς των τραπεζιτών. Την ίδια στάση κρατούν και εν δυνάμει έλληνες επενδυτές, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια, μέσω της αποδεδειγμένης ρευστότητας που διαθέτουν.

Ο λόγος αφορά κυρίως σε εφοπλιστές. Και αυτοί όμως αρνούνται κάθε προοπτική συμμετοχής στη διαδικασία, σε αυτή τη φάση.

Κοινή πλέον είναι η αίσθηση όλων ότι πολύ δύσκολα, έστω και μία τράπεζα, θα αποφύγει τη βάσανο της κρατικοποίησης, προσεχώς.

Τα λεφτά που απαιτούνται για να γίνει η πολυπόθητη «ντρίπλα» σε αυτή την προοπτική είναι πολλά και οι συνθήκες στην αγορά είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση τους.

Άλλωστε, το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα τριών, το πολύ, μηνών, θα πρέπει να γίνουν περί τις 10 αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, σε μια αγορά που έχει μείνει από ρευστότητα τα τελευταία 2 χρόνια, τα «λέει», από μόνο του, όλα.

Η αποστολή εξελίσσεται σε αδύνατη και αργά αλλά σταθερά, οι τραπεζίτες αρχίζουν να συμβιβάζονται με αυτή την ιδέα.

Ωστόσο κάποιοι δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια ωστόσο ο χρόνος που απομένει είναι λίγος, και τα λεφτά που αναζητούνται είναι πάρα πολλά, για να υπάρχει η ελπίδα πως όντως «κάτι» μπορεί να γίνει, έστω, την τελευταία στιγμή …

Πάντως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από την Λευκωσία ξεκαθάρισε ότι εως τις 20 Aπριλίου θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 20 Απριλίου», είπε ο κ. Παπαδήμος, δήλωση που προκάλεσε ερωτηματικά ακόμα και σε σχέση με την τελική ημερομηνία των εκλογών.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχανίδης έχει συνεχείς επαφές με τραπεζικά στελέχη για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμα η χρυσή τομή….

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *