Οι τραπεζίτες κλαίνε τα λεφτά τους

Κάποιοι θα θυμούνται τη μετοχή της Εθνικής στα 40 και 50 ευρώ ή ακόμη και στα 30 ευρώ μόλις πριν από 2 χρόνια και σήμερα θα τραβάνε τα μαλλιά τους.

Κάποιοι θα θυμούνται ότι τα τραπεζικά χαρτιά ήταν τα πιο αξιόπιστα του Χρηματιστηρίου και όλοι όταν τα αγόραζαν ήταν σα να έβαζαν τα χρήματά τους στην αποταμίευση.

Αν όμως δει κανείς σήμερα τις αποτιμήσεις θα πάθει σοκ. Την Τρίτη ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 13,18% και ήταν στο χαμηλότερο σημείο  τα τελευταία 22 χρόνια!

Μόνο η Εθνική τράπεζα είχε τιμή πάνω από το 1 ευρώ ενώ οι υπόλοιπες ήταν μερικά… σεντς.

Οι κεφαλαιοποιήσεις είναι δραματικές αφού είναι χαρακτηριστικό ότι η νούμερο 1 μετοχή για την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, η Εθνική, κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το 1,5 δισ.

Η… περήφανη Alpha Bank του Γ. Κωστόπουλου είναι κάτω από το ευρώ ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 101 εκατ. ευρώ. Αν έρθει δηλαδή κάποιος με μόλις 101 εκατ. την αγοράζει την τράπεζα αυτή που και νοικοκυρεμένη είναι ιστορία μεγάλη έχει. Σκεφτείτε ότι για τον Παναθηναϊκό ο περίφημος… πρίγκηπας Σουλτάν θέλει να επενδύσει 220 εκατ., δύο Ταμιευτήρια μαζί δηλαδή.

Σκεφτείτε επίσης ότι για να διασωθεί η Proton Bank θα απαιτηθούν 250 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες έχουν πάθει μεγάλο πανικό βλέποντας να χάνουν τεράστιες περιουσίες ενώ και οι εκατομμύρια μέτοχοι βρίσκονται να έχουν στα χέρια τους κουρελόχαρτα.

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις για το deal Alpha Με Eurobank. Όταν και οι δυο μαζί δεν έχουν πάνω από δισ. κεφαλαιοποίηση κι όταν περιμένουν κούρεμα που θα τις διαλύσει τι γάμο να κάνουν. Άλλωστε, ο εμίρης μπορεί με λίγα περισσότερα από τα 500 εκατ. που είπε ότι θα βάλει, να τις αγοράσει όλες μαζί κι όχι μόνο το 20%.

Η κατάσταση είναι πράγματι τραγική στο απαξιωμένο ελληνικό χρηματιστήριο και στις διαλυμένες τράπεζες, κι όχι μόνο σ’ αυτές αφού υπάρχουν στιβαρές εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση αστεία.

Μπορούν άνετα λοιπόν να έλθουν οι ξένοι να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί όλο το ελληνικό χρηματιστήριο και τους σημερινούς μετόχους να κοιτάνε άναυδοι με άδειες τσέπες.

www.antinews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Οι τραπεζίτες κλαίνε τα λεφτά τους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *