Ο Παπακωνσταντίνου πανηγυρίζει που έκλεισε τα εργοστάσια!

Ότι θα …πανηγύριζε ένα ελληνικό υπουργείο γαι τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της χώρας, την ώρα που σβήνουν το ένα μετά το άλλο τα φουγάρα στα εργοστάσια, δεν θα το περιίμενε κανείς ούτε από την “πράσινη” Τίνα Μπιρμπίλη στην θητεία της!

Κι όμως συνέβη επί υπουργίας του “φίλου των επενδύσεων” Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε σήμερα μια σχεδόν …διθυραμβική ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι η χώρα μας είναι “ένα από τα δεκαπέντε κράτη – μέλη που περιόρισαν τις εκπομπές κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια για όλους τους ατμοσφαιρικούς ρύπους”!

Το υπουργείο επικαλείται την πρόσφατη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και σημειώνει ότι στα υπόλοιπα 12 Κράτη-Μέλη παρατηρήθηκαν υπερβάσεις τουλάχιστον σε ένα ή σε περισσότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων και ενεργειών για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από όλες τις πηγές (παραγωγή ενέργειας, βιομηχανίες, μεταφορές κλπ) η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει -από το 2001- ανώτατα όρια εκπομπών για τους βασικούς ρύπους που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού.

Τα όρια αυτά αφορούν σε κάθε Κράτος-Μέλος ξεχωριστά, επειδή αναφέρονται στις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ένα από αυτά και διέπονται από την Οδηγία 2001/81/ΕΚ για τα ανώτατα εθνικά όρια εκπομπών, γνωστής και ως NEC (National Emission Ceilings) Directive.

Για την επίτευξη των εν λόγω ορίων κάθε Κράτος-Μέλος σχεδιάζει και εφαρμόζει ειδικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών, ενώ οργανώνει και συστήματα παρακολούθησης της απόδοσης των μέτρων αυτών. Επισημαίνεται ότι την απόδοση των μέτρων ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των ειδικών Εκθέσεων που υποβάλλονται για τον λόγο αυτό από τα διάφορα κράτη. Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ στην υποβολή της σχετικής έκθεσης ήταν το Τμήμα Χημικών του Εθνικού Μετσόβειοι Πολυτεχνείου.

Ωστόσο, πέραν όλων αυτών των επισημάνσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξέχασε να αναφερθεί και στην …πραγματικότητα: μόλις προ είκοσι ημερών, η Ελληνική Στατιστιλή Αρχή ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 11,3% (!) σε ετήσια βάση και κατά 8,4% συνολικά για το 2011 σε σχέση με το 2010, όταν και και πάλι είχε υποχωρήσει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά…

Και αν το ψάξει κανείς ακόμη περισσότερο, θα δει ότι στην μεταποίηση, στον κορμό δηλαδή της ελληνικής βιομηχανία, η πτώση της δραστηριότητας τον συγκεκριμένο μήνα – είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία – είχε ξεπεράσει το 15%! Πώς να μην πέσουν έτσι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι κ. υπουργέ;

www.protothema.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ο Παπακωνσταντίνου πανηγυρίζει που έκλεισε τα εργοστάσια!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *