Παράνομο το 15% των επιχειρήσεων του e-commerce

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μια εναλλακτική πρόταση για τις επιχειρήσεις και δη για τους νέους επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν τις πωλήσεις τους να έχουν πληγεί σημαντικά λόγω κρίσης αλλά και για τους καταναλωτές, προσφέρει το Ηλεκτρονικό Εμπόριο.

Μπορεί ακόμη η συγκεκριμένη μορφή εμπορίου να βρίσκεται στην Ελλάδα σε νηπιακό στάδιο και αρκετά προβλήματα να παραμένουν άλυτα, ωστόσο μόνο πέρυσι η αξία της συγκεκριμένης αγοράς άγγιξε το 1,7 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι τα αμέσως προσεχή έτη θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας της «αδυναμίας» του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει αυτή τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας, από τις 2.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο ποσοστό 15% ή 300 επιχειρήσεις, λειτουργούν στα όρια της παρανομίας.

Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης του εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν Eltrun του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία μιας τυπικής επιχειρήσεις, όπως η διεύθυνση, το τηλέφωνο, το email και δεν έχουν ούτε καν ΑΦΜ.

Με δεδομένη τη ραγδαία ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς (30% τουλάχιστον ετησίως με 1.500.000 Έλληνες on line ώριμους καταναλωτές) το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ξεκίνησε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των Ελληνικών Ηλεκτρονικών Καταστημάτων, να δημιουργηθεί ένα μητρώο και να υπάρξει πιστοποίηση.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά διέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 2003 το οποίο καθορίζει σε αδρές γραμμές το γενικό πλαίσιο λειτουργίας.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό, υλοποιείται με ταχείς διαδικασίες η ηλεκτρονική τιμολόγηση, δημιουργήθηκε ήδη το «πρότυπο» και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η διαβούλευση προκειμένου να περάσουμε στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προτύπου άμεσα.

Σημειώνεται ότι το κόστος για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος έχει “πέσει” πλέον στο 1/3 (5.000 ευρώ από 30.000 ευρώ) απ’ ότι ήταν πριν από δύο χρόνια. Επί προσθέτως την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις των ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων στο “καλάθι” του Έλληνα καταναλωτή αποτελώντας πλέον τα 2/3 των ηλεκτρονικών αγορών τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες αγορές αφορούν κυρίως ηλεκτρονικά προϊόντα, ραγδαία είναι η ανάπτυξη στο κομμάτι της ένδυσης, αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και το μερίδιο της αγοράς των τουριστικών πακέτων.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *