Πλήγμα στο κύρος του κ. Ι. Κωστόπουλου- πιο χαμένη ταμειακά η Eurobank από τον αποτυχημένο γάμο.

Μια ακόμη ένδειξη για το πως γίνονται οι δουλειές στην Ελλάδα είναι και η επισημοποίηση του διαζυγίου Alpha-Eurobank που ήλθε και επίσημα πλέον με ανακοίνωση της πρώτης στο Χρηματιστήριο.

Μια ανακοίνωση που καθυστέρησε αρκετά  με αποτέλεσμα ο κ. Ι. Κωστόπουλος της Alpha Bank να υποστεί πλήγμα στο προσωπικό του κύρος.

Κι αυτό γιατί η Eurobank είναι η χαμένη της υπόθεσης όσο αφορά τα οικονομικά στοιχεία.

Και για τις δύο τράπεζες ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος παραπαίμπει σε πανωλεθρία.

Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” από τη πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του επικείμενου deal είχε προειδοποιήσει τον παραδοσιακό Τραπεζίτη κ. Ιωάννη Κωστόπουλο για το ρίσκο μιας τέτοιας συμφωνίας.

Φαινόταν εξ’ αρχής ο χαμένος της υπόθεσης.

Ευτυχώς, έστω και αργά, το διαζύγιο τον διέδωσε από πιο επώδυνες επιπλοκές.
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011.

Οι επικεφαλής των Τραπεζών  Alpha Bank και Eurobank ανακοινώνουν μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού την συγχώνευση.

Ακολουθούν μεγαλόστομες δηλώσεις  του πολιτικού προσωπικού της χώρας που συνοδεύουν τα «ιμπεριαλιστικά» σχέδια επί χάρτου που κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός ομίλου που θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους της Ευρώπης.


Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών αναφέρουν ενδεικτικά ότι θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Σερβία, με συνολικές χορηγήσεις εκτός της Ελλάδας ύψους 21 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο της νέας τράπεζας θα περιλαμβάνει από 1.300 καταστήματα, σε οκτώ χώρες. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το νέο σχήμα θα έχει “ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα”.

Όσον αφορά στα οικονομικά του μεγέθη, σημειώνεται ότι ο ενοποιημένος όμιλος θα έχει ενεργητικό (pro forma) 146 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 εμφάνισε κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) 2,6 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμώμενες ετήσιες προ φόρων συνέργειες υπολογίζονται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιηθούν πλήρως εντός τριετίας, με εκτιμώμενη Καθαρά Παρούσα Αξία (NPV) περίπου 3,4 δισ. ευρώ.  Από τις συνέργειες, τα 350 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε συνέργειες λειτουργικού κόστους, τα 210 εκατ. στη μείωση του κόστους χρήματος και 90 εκατ. ευρώ σε συνέργειες εσόδων.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δύο “άκρως συμπληρωματικές” τράπεζες, με “σημαντικές συνέργειες και σαφή επιχειρηματική λογική” και τονίζεται ότι η συγχώνευσή τους θα διαδραματίσει “καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την παρουσία του Κατάρ -μέσω της εταιρείας Paramount Services- στο μετοχικό κεφάλαιο της νέα τράπεζας, ο επικεφαλής της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. “Πιστεύουμε ότι θα φέρει και άλλα πράγματα”, υπογράμμισε.

Όλα αυτά τότε.

Σήμερα και καθώς μετράμε ώρες για την ολοκλήρωση-κουτσά στραβά-του PSI εκείνος ο ξαφνικός έρωτας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βαθιά έχθρα σαν κι αυτές που γεννιούνται στα τούρκικα σήριαλ.

Στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των τραπεζιτών με τον Βενιζέλο, οι δύο ισχυροί άνδρες Κωστόπουλος-Νανόπουλος  επαναβεβαίωσαν την απόσταση που τους χωρίζει και το μόνο που απομένει όπως, όλα δείχνουν, είναι η ανακοίνωση της οριστικής ακύρωσης της συμφωνίας.

 

Πιο χαμένη η Eurobank

 

Περισσότερο αρνητική για την Eurobank ήταν η στασιμότητα που υπήρχε στο μέτωπο της συγχώνευσης με την Alpha Bank, έπειτα από την ανακοίνωση της τελευταίας, την περασμένη Δευτέρα, ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody’s Investors Service στην τελευταία εβδομαδιαία τους επιθεώρηση (Weekly Credit Outlook).

Εφόσον η ζημία από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, τότε εκτιμούν ότι το πλήγμα θα είναι στα 3,8 δισ. ευρώ περίπου για την κεφαλαιακή βάση της Eurobank και στα 1,6 δισ. ευρώ για την Alpha.

Αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική (credit negative) και για τις δύο τράπεζες, αλλά αρκετά περισσότερο για την Eurobank, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και της υψηλότερης έμμεσης επίπτωσης στην κεφαλαιακή της βάση, σημειώνουν.

Σύμφωνα με την Moody’s, η συνολική έκθεση της Eurobank στο ελληνικό κρατικό χρέος, αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια (και οι προνομιούχες υπέρ του Δημοσίου – 950 εκατ. ευρώ), είναι 7,3 δισ. ευρώ, ενώ της Alpha 3,9 δισ. ευρώ (με προνομιούχες 940 εκατ. ευρώ).

Η Moody’s σε πρόσφατη εκτίμησή της επισημαίνει ότι και οι δύο τράπεζες, μαζί με άλλες μεγάλες τράπεζες, θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για επανακεφαλαιοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των πιθανών ζημιών από το PSI+.

Η Moody’s αξιολογεί την Alpha Bank με Caa2 negative; E/Caa3 stable και την Eurobank με Caa2 negative; E/Caa3 stable).

kourdistoportocali.com

4 σχόλια σχετικά με το “Πλήγμα στο κύρος του κ. Ι. Κωστόπουλου- πιο χαμένη ταμειακά η Eurobank από τον αποτυχημένο γάμο.”

  1. Υπάρχει και Θεός και τύχη για όλους.Φανταστείτε την kleftobank 1 παντρεμένη με την kleftobank 3.Τότε θα βλέπατε βροχή διαταγών πληρωμής!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *