Προσφυγή δικηγορικών συλλόγων στο Στρασβούργο κατά του ειδικού τέλους ακινήτων

ΣTO Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο θα προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας, όπως και ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε σχεδόν ομόφωνα σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι», όπως επίσης έκρινε ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών είναι συνταγματικό εφόσον δεν θα εισπράττεται σε μόνιμη βάση, αλλά έχει παροδικό χαρακτήρα (δύο χρόνια). Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτο που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση σε πάγιο να κρίνει και πάλι τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το «χαράτσι» που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ προσέφυγαν το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το σωματείο Έλληνες Φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.ά. στρεφόμενοι κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία. 

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *