Πώς θα φορολογούνται τα ενοίκια

Μόνο εφόσον προκαταβάλουν το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το δικαίωμα να φορολογηθούν αυτοτελώς για τα εισοδήματά τους από ενοίκια. Αυτό προβλέπει το σχέδιο αλλαγών για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το σχέδιο, που παρουσιάζεται από το Capital.gr, προβλέπει τα εξής:

– ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα από ενοίκια θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν το εισόδημα αυτό θα φορολογηθεί αυτοτελώς ή με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή τη φορολογική κλίμακα.

– θα συμφέρει τους φορολογούμενους με υψηλό εισόδημα από ενοίκια να επιλέξουν την αυτοτελή φορολόγηση διότι με βάση το σημερινό καθεστώς το εισόδημά τους αυτό φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 45%. Με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, θα συμφέρει η επιλογή της φορολόγησης με βάση την κλίμακα, τους φορολογούμενους που έχουν συνολικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ. Για υψηλότερο εισόδημα θα συμφέρει η επιλογή της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 20% όπως έχει καθοριστεί στο πλαίσιο του διαλόγου.

– Ο φορολογούμενος που θα επιλέγει την αυτοτελή φορολόγηση θα υποχρεώνεται να υποβάλει στην εφορία σχετική δήλωση έως τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους. Ο φόρος θα βεβαιώνεται με την κατάθεση της δήλωσης αυτοτελούς φορολόγησης και θα καταβάλλεται αμέσως. Αντίθετα όσοι επιλέγουν την φορολόγηση με βάση τις γενικές διατάξεις θα δηλώνουν το εισόδημα από τα ενοίκια μαζί με το υπόλοιπο εισόδημα στη ετήσια φορολογική δήλωση και θα καταβάλλουν το σχετικό φόρο μετά την εκκαθάρισή της, δηλαδή σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις όπως γίνεται σήμερα.

Το παραπάνω σύστημα φορολόγησης αναμένεται να προκαλέσει σημαντική μείωση στα φορολογικά έσοδα καθώς χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες θα δουν το φορολογαριασμό για το εισόδημα από ενοίκια να μειώνεται. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και στελέχη των κομμάτων που πήραν μέρος στο σχετικό διάλογο αντιτείνουν ότι η αυτοτελής φορολόγηση θα προκαλέσει σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής στα ενοίκια καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα λόγω της υψηλής φορολόγησης τους. Επίσης σημειώνουν ότι με την προείσπραξη θα υπάρξει άμεση τόνωση των φορολογικών εσόδων από την αρχή κάθε έτους.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *