Σε αδιέξοδο η «συμφωνία των 27»

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τη μαραθώνια συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 ευρώ, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Κυβερνητικές πηγές από νωρίς ανέφεραν ότι στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των «27», με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «συμφωνία 17 χωρών» της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.

"Τα 17 κράτη της ευρωζώνης και άλλα 6 της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, X. Bαν Ρομπάι, μετά το πέρας της πρώτης μαραθώνιας συνεδρίασης των 27 ηγετών της ΕΕ. Η Βρετανία και η Ουγγαρία δεν θα υπογράψουν. Σύμφωνα με τον Χ. Βαν Ρομπάι οι χώρες της ευρωζώνης θα διαθέσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιπλέον κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ, ενώ ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2012.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι «προχωράμε προς μια δημοσιονομική Ένωση», δίνοντας το στίγμα της γερμανικής θέσης λίγο πριν την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής στην ιστορία της Ευρώπης. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μίνι σύνοδος του λεγόμενου «κλαμπ του Βερολίνου», με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου, του Ν. Σαρκοζί, του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, και των κ.κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ και Χ. Β. Ρομπάι.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *