Σε χαμηλά επίπεδα η ανταπόκριση των ομολογιούχων στο PSI

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των ιδιωτών ομολογιούχων στην πρόσκληση της Ελληνικής Δημοκρατίας για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας το απόγευμα στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ομολογιούχων στο PSI σημειώνοντας πως όλα θα κριθούν την εβδομάδα που έρχεται. «Πρέπει η συμμετοχή να φθάσει σε επίπεδα υψηλά, σε επίπεδα ικανοποιητικά, σε επίπεδα τα οποία μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Αυτό πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι και θα επιτευχθεί», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η προσφορά που έχει κάνει η Ελλάδα με την έγκριση του Eurogroup στους ομολογιούχους είναι πολύ δελεαστική, ισορροπημένη, συμφέρουσα και αμοιβαία επωφελής και άρα πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Ο ίδιος τόνισε πως στόχος είναι η μείωση κατά 53,5% του χρέους δηλαδή κατά 110 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως στόχος είναι η συμμετοχή να φθάσει το 90% και αν όχι να ξεπεράσει το όριο του 75% και ότι για τον λόγο αυτό από τα 210 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών κομιστών τα 30 δισ. ευρώ θα πληρωθούν σε ρευστό. Για το εάν διαπιστώνεται απροθυμία συμμετοχής στη διαδικασία ο κ. Βενιζέλος και τίθεται θέμα με την πλειοψηφία των 2/3 ή του 66% που απαιτείται για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης ο υπουργός τόνισε: «Η συμμετοχή θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διότι κανείς δεν θέλει να σπεύσει να δηλώσει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες αυτές. Όλοι περιμένουν να φθάσουμε προς το τέλος της προθεσμίας. Ακόμα δεν έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, οι ελληνικές τράπεζες για παράδειγμα. Μη βιάζεστε. Δεν μπορεί να έχουμε την απαίτηση από ξένους να αντιδρούν πιο γρήγορα απ’ ότι αντιδρούν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη ανταλλαγή είναι αυτή που θα γίνει στις 12 Μαρτίου και η συμμετοχή στην οποία θα πιστοποιηθεί στις 9 Μαρτίου. Στις αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει η δεύτερη ανταλλαγή μικρότερου μεγέθους που αφορά στα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε πως από τα 370 δισ. ευρώ χρέους τα 210 δισ. ευρώ που είναι σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος στα χέρια ιδιωτών θα κουρευτούν και θα απομείνουν 70 δισ. ευρώ οι λήξεις των οποίων θα κλιμακωθούν στο χρόνο μέχρι το 2042 και θα έχουν ένα εξαιρετικά μικρό επιτόκιο.

Θανάσης Κουκάκης

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *