«Σπάνε» τα ασφαλιστικά συμβόλαια οι Έλληνες

Η κρίση χτύπησε τις ασφάλειες ζωής

Τουλάχιστον σε 70.000 υπολογίζονται τα συμβόλαια ζωής που σπάνε Έλληνες πολίτες με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες, από το 2008 και μετά και λόγω οικονομικής κρίσης, σε σύνολο 200.000 συμβολαίων που λύνονται, όπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής Ζωής και Γενικών Κλάδων, της Ευρωπαϊκής Πίστης, Νίκος Χαλκιόπουλος, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Πίστη τόνισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι το λύσιμο συμβολαίων στην εταιρεία διαχρονικά εκτιμάται στο 10% και λόγω της οικονομικής κρίσης προστέθηκε άλλο ένα 5%, ποσοστό που όπως υπογράμμισε είναι χαμηλότερο του μέσου όρου στην υπόλοιπη ασφαλιστική αγορά της χώρας.

Αναφερόμενος σε θέματα της Ευρωπαϊκής Πίστης, ο κ. Χαλκιόπουλος επεσήμανε ότι το 2012 ο αρχικός στόχος που τέθηκε είναι τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας να φθάσουν στα 7 εκατ. ευρώ, στόχος που όπως ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει, σήμερα θεωρείται συντηρητικός. Το 2011 η εταιρεία έγραψε κέρδη προ φόρων 4 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο καταγράφηκαν λιγότερα κατά 9,8 εκατ. ευρώ λόγω psi, που στέρησε από την Ευρωπαϊκή πίστη τη δυνατότητα να γράψει στον ισολογισμό της το ποσό των 14 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, με μερίδιο αγοράς 3,5% το 2011 παρουσίασε περισσότερη παραγωγή ασφαλίστρων και δικαιωμάτων κατά 16,5%, έναντι του 2010, ενώ για το 2012 εκτιμάται μια περαιτέρω αύξησή της κατά 9,1%, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιόπουλο.

Συνολικά η παραγωγή στην ασφαλιστική αγορά, παρουσίασε μείωση κατά 7,1% το 2011 συγκριτικά με το 2010 και διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ, από 5,3 δισ. ευρώ πρόπερσι. Όπως διευκρίνισε, κατά 7,9% έχασε ο κλάδος Ζωής στην ασφαλιστική αγορά της χώρα μας και κατά 6,5% οι γενικοί λοιποί κλάδοι, ποσοστό που θα έφθανε στο 20%, εάν δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτόν το αυτοκίνητο. Για το 2012 όπως εκτίμησε, αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική τάση.Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Πίστης, τόνισε ότι το 25% των συμβολαίων αφορά τον κλάδο Ζωής, το 15% τους γενικούς λοιπούς κλάδους και το 60% το αυτοκίνητο. Γνωστοποίησε ότι φέτος η τιμή στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου είναι μειωμένη κατά 7% μόνο όμως για τα αστικά κέντρα Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αφού διαπιστώνονται μόνο υλικές ζημιές, έναντι σωματικών βλαβών στην υπόλοιπη περιφέρεια. Υπογράμμισε ότι τα ατυχήματα καταγράφονται λιγότερα κατά 3%, αφού όπως επεσήμανε «με τη βενζίνη κοντά στα 2 ευρώ, οι Έλληνες κυκλοφορούν λιγότερο».

Πάντως, όπως επεσήμανε, το χορό στις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, σέρνει ο κλάδος του αυτοκινήτου, παρόλο που υπάρχουν 1 εκατ. ανασφάλιστα ελληνικά οχήματα, και όπως εκτίμησε αντίστοιχη θα είναι και φέτος η τάση, με τα περισσότερα συμβόλαια στις ασφαλιστικές να είναι αυτά του αυτοκινήτου.

Στους στόχους της βρίσκεται και η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των συνεργατών της κατά 700 άτομα, από 3.000 που είναι σήμερα, ενώ η πολιτική της εταιρείας εστιάζει δίνοντας βαρύτητα κατά σειρά στους τομείς: συνταξιοδοτικό, κλάδος πυρός, υγεία και αυτοκίνητο, παρόλο που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ζωής και Γενικών Κλάδων της Ευρωπαϊκής Πίστης, καταγράφεται αντίστροφη η δυσκολία πώλησης των προϊόντων της.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *