Στάση πληρωμών ανά πάσα στιγμή – Τα χρήματα του νέου πακέτου προορίζονται αποκλειστικά για το χρέος!

Από τούδε και στο εξής η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς υπό την απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία”, στο πλαίσιο των όρων για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος απο το Eurogroup, η κάλυψη των ελλειμμάτων θα είναι αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων, καθώς δεν επιτρέπονται άμεσα εσωτερικές ανακατανομές της βοήθειας που παίρνει η χώρα για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών, που τυχόν προκύψουν, ακόμη κι αν αυτές αφορούν στην πληρωμή μισθών και συντάξεων!

Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαστική η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστε το δημόσιο να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του.

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, “κλειδί” για την αίσια έκβαση στο Εurogroup της Δευτέρας είναι η έγκριση της σύστασης ειδικού λογαριασμού, τον οποίο όπως όλα δείχνουν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, όπου θα δεσμευθούν τα κεφάλαια του νέου πακέτου εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η ΕΕ θα επιβάλλει να εκταμιεύονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τα χρήματα που προορίζονται για αποπληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων δεν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης το ενδεχόμενο εσωτερική στάσης πληρωμών, αναπάσα στιγμή ώστε είτε να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ή να “τρέχουν” αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *