Στήνουν νέα αγχόνη για τις συντάξεις

 «Όχι μεν, αλλά…» είναι η θέση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων (πέραν των προγραμματισμένων, από την 1η Μαΐου ‘12, περικοπών), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επισημαίνει ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μη συρρικνωθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των συνταξιούχων είναι να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης και να συγκεντρωθούν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΙΚΑ για το τρέχον έτος, ιδιωτικές εταιρίες και νομικά γραφεία – «κεφαλοκυνηγοί» κακοπληρωτών θα επιχειρήσουν να εισπράξουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από ένα σύνολο χρέους 6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες εισφορές.

«Οι συντάξεις έχουν διασφαλιστεί, παρά την ανεργία. Βασική προϋπόθεση όμως για τη βιωσιμότητα των Ταμείων είναι να απομακρυνθεί η χώρα οριστικά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, να υπάρξει ανάπτυξη και υποχώρηση της ύφεσης, όπως προβλέπεται για μετά το 2013», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο δράσης του ΙΚΑ για το 2012.

 

Οι επιχορηγήσεις

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε πως το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα Ταμεία πάνω από το 1/3, ενώ η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι 1 προς 1 όταν θα έπρεπε να είναι 2,5 προς 1. Από το 2000 έως το 2012, πρόσθεσε ο υπουργός, ο Κρατικός Προϋπολογισμός τα έχει επιχορηγήσει με 154 δισ. ευρώ συνολικά, καλύπτοντας το 40% των δαπανών τους, όταν το 45% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, το 38% του ΟΓΑ και το 15% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν εισφορές.

Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι «αν όλοι οι ασφαλισμένοι ήταν συνεπείς, τότε θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εισφορές κατά 30%». «Υπάρχει σε πολλούς η αίσθηση ότι τα Ταμεία έχουν κουμπαρά από τον οποίο βγάζουν για τις παροχές… Ομως κουμπαράς δεν υπάρχει, τα αποθεματικά είναι περιορισμένα και με βάση τις εισροές διαμορφώνονται οι παροχές», συμπλήρωσε.

 

Φρένο στην ασυδοσία

Με αφορμή και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το κύκλωμα στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «το πάρτι τελείωσε». Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το διοικητή του Ταμείου Ροβέρτο Σπυρόπουλο, παρουσίασε στην Επιτροπή της Βουλής το νέο σχέδιο δράσης για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι η κρατική επιχορήγηση του Ταμείου είναι 2,2 δισ. ευρώ για το 2012 και ότι υπάρχει πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, αν χρειαστεί, να μεταφερθούν πρόσθετα κονδύλια. Ο διοικητής του ΙΚΑ επανέλαβε ότι κάθε χρόνο χάνονται περίπου 100 εκατ. ευρώ από πλασματικές παροχές σε δικαιούχους – «μαϊμού» και εστίασε στο νέο σχέδιο δράσης του Ταμείου, βάσει του οποίου προτεραιότητα για το ‘12, μεταξύ άλλων, έχουν ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες οφειλές εργοδοτών από βεβαιωμένες παλαιές ανείσπρακτες εισφορές ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία γύρω στο 50% αφορά ενεργές επιχειρήσεις και οργανισμούς (στον προσωρινό διακανονισμό έχουν υπαχθεί 23.224 οφειλέτες, με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται περίπου στο 1,4 δισ. ευρώ).

 

Με ιδιώτες

Ωστόσο, σημαντικές αδυναμίες στην προσπάθεια εξόφλησης των παλαιών οφειλών εξακολουθούν να υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το νέο σχέδιο δράσης, το ΙΚΑ θα προχωρήσει μέσω ανοιχτών διαδικασιών στη συνεργασία με εξειδικευμένα νομικά γραφεία (!) με τα οποία θα συμβληθεί προκειμένου να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες εσόδων στις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων.

(Από τον “Ελεύθερο Τύπο“)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *