Στα 12 εκ. ευρώ η προεκλογική ενίσχυση των κομμάτων (Ενώ νέοι λιώνουν στην ανεργία)

Ποσό ενίσχυσης σε επίπεδα προ κρίσης θα λάβουν τελικά τα πολιτικά κόμματα εν όψει εκλογών. Βάσει της υπουργικής απόφασης, η ενίσχυσή τους θα ανέλθει περίπου στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 6 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας για το χρόνο προβολής των κομμάτων. Όσον αφορά στο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα προβληθούν κατά τι λιγότερο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009, προς όφελος των μικρότερων κομμάτων.

Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων θα ανέλθει στα περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα όρια των προεκλογικών δαπανών και τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς θα ισχύσουν όσα προβλέπονταν και στις προηγούμενες εκλογές. Δηλαδή, το όριο δαπανών για τους υποψηφίους διαφοροποιείται ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έως και 135.000 ευρώ στη Β’ Αθήνας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Επίσης, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα λάβουν το 66,66% του συνολικά δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου (από 33,33% σε κάθε κόμμα). Το 2009 είχαν λάβει το 75% του συνολικού χρόνου.

Από τον υπόλοιπο χρόνο το 8,4% θα πάει στο ΚΚΕ, το 6,27% στο ΛΑΟΣ, το 5,12% στο ΣΥΡΙΖΑ, το 2,82% στους Οικολόγους-Πράσινους, από 3,35% στη Δημοκρατική Αριστερά και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, 2,68% στην Κοινωνική Συμφωνία και 1,34% στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Ο διατιθέμενος χρόνος αντιστοιχεί σε 6.250.000 ευρώ και ειδικότερα τα 6.000.000 ευρώ είναι για χρόνο σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και 250.000 ευρώ σε παρόχους συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Τέλος, προβλέπεται η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να μεταδώσουν τρία τουλάχιστον ντιμπέιτ και μία ωριαία συνέντευξη Τύπου των κομμάτων.

www.greekmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *