Στην Ελλάδα γίνεται ότι και στην Αργεντινή το 1999

«Αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα είναι ό,τι προτάθηκε το 1999 από το ΔΝΤ στην Αργεντινή» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της λατινοαμερικάνικης χώρας, Ρόμπερτ Λαβάνια, για τα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και τις διαφορές της κρίσης χρέους που αντιμετώπισε η Αργεντινή με αυτή της Ελλάδας.

«Αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα είναι ό,τι προτάθηκε το 1999 από το ΔΝΤ στην Αργεντινή, δηλαδή μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων. Αλλά με τα χρήματα των δανείων πληρώνονται οι πιστωτές και ξεζουμίζεται ο λαός» δηλώνει χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο Λαβάνια, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής το 2001 – 2002, όταν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης, κατάφερε να σταθεροποιήσει με ανορθόδοξες μεθόδους τη χώρα, η οποία έκτοτε εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, αλλά θεωρείται «δημοσιονομικός παρίας». Ο Λαβάνια ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2007 από την νυν πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνε Φερνάντεζ ντε Κίρχερ.

«Η μακρόχρονη ύφεση, το έλλειμμα προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται με χρέη, η απώλεια της ανταγωνιστικότητας και οι κοινωνικές συνέπειες. Η κατάσταση στο Μπουένος Άιρες ήταν όμως χειρότερη από όσα βλέπει κανείς σήμερα στην Αθήνα. Το 50% του πληθυσμού της χώρας είχε βρεθεί τότε κάτω από το όριο της φτώχειας, αναπτύχθηκαν και ασυνήθιστοι μηχανισμοί άμυνας, όπως ανταλλακτικές συναλλαγές. Η Αργεντινή ήταν οικονομικά απομονωμένη. Η Ελλάδα ανήκει σε μία από τις πολιτικά και οικονομικά πιο ισχυρές ομάδες του κόσμου» δηλώνει.

Ο Λαβάνια εκτιμά ότι ένας δρόμος για την Ελλάδα θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία ασφαλώς συνεπάγεται απώλειες για τους πιστωτές, και το οικονομικό όφελος από αυτή να επενδυθεί για μια δεκαετία σε ό,τι βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας: Εκπαίδευση, υποδομές, επιστήμες, τεχνική. Άλλος δρόμος θα ήταν η προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη ενδεχομένως με διπλό νόμισμα.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ/Newpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *