Στο Μνημόνιο και τα φωτοβολταϊκά

Την τύχη των μισθών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ακολουθήσουν απ’ ό,τι φαίνεται και οι αγοραίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά.

Αν και ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας χθες σε ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «Ηλιος» έθεσε ως εθνική προτεραιότητα τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, φαίνεται ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη γερμανική πλευρά να μειώσει τις ταρίφες των φωτοβολταϊκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Γιούργκεν Μπέκερ δήλωσε στο εν λόγω συνέδριο, ότι οι ταρίφες των φωτοβολταϊκών είναι πολύ υψηλές στην Ελλάδα και προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηλιος» κρίνεται απαραίτητη η μείωσή τους μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα της Γερμανίας. Ανέφερε δε ότι οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα είναι έως 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα ακριβότερες σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε μειώσεις.

Δεν μπορούμε, υποστήριξε, να μελετήσουμε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, παρά μόνο ως χρήσιμο συμπλήρωμα στην επέκταση του δικού μας δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές. Εάν αγοράσουμε στις ελληνικές τιμές, πρόσθεσε, τότε το κόστος για τους Γερμανούς καταναλωτές θα εκτιναχθεί.

Ο ίδιος, βέβαια, συμφώνησε πως το πρόγραμμα αποτελεί την οδό για να βοηθηθεί η οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας, ενώ, κατέληξε λέγοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει πρώτα να επενδύσει στη δική της παραγωγή ηλιακής ενέργειας, προτού προχωρήσει σε εισαγωγές -μπορεί, πάντως, η εισαγωγή ηλιακής ενέργειας να αποτελέσει επιλογή για τη χώρα του μακροπρόθεσμα, αλλά, το «Ηλιος» δεν πρέπει, κατά την άποψή του, να υποκαταστήσει την επέκταση της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι στο νέο πρόγραμμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή ενεργειακών διασυνδέσεων περιλαμβάνονται και έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η διασύνδεση με Ιταλία και με Δυτικά Βαλκάνια.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, δήλωσε ότι αυτό έχει ήδη γίνει για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΚΑ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας μέχρι το 2050, που προβλέπει επενδύσεις ύψους μέχρι και 63 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως και 100%!

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρίας φωτοβολταϊκών συστημάτων Pairan, Dieter Schmitt για το χθεσινό συνέδριο.

«Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τις ομιλίες του ΕΈλληνα υπουργού Περιβάλλοντος, του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια και του Γερμανού υφυπουργού Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα “Ηλιος” και δεν έγινα σοφότερος… έμαθα μονάχα ένα πράγμα διά στόματος του Γερμανού υφυπουργού: ότι πρακτικά το ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία από οποιαδήποτε ξένη χώρα δεν υπάρχει πουθενά στη γερμανική ενεργειακή ατζέντα μέχρι το 2020, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Γερμανός φορολογούμενος(!)

Από τους υπόλοιπους παρισταμένους άκουσα ξανά τα ίδια ευχολόγια και τις ίδιες οραματικές τοποθετήσεις, ωστόσο, τίποτε δεν ειπώθηκε επί της ουσίας. Κινούμαστε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε μια αγορά φωτοβολταϊκών που είναι έτοιμη εδώ και καιρό να προσφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας τον ήλιο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ομως, είμαστε κολλημένοι ακόμη στην αφετηρία ενός μεγαλεπήβολου, αλλά ασαφούς σχεδίου».

 Μιχάλης Μυγιάκης στον “Ελεύθερο Τύπο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *