Στο κίνημα… «Δεν πληρώνω δώρο» 2.100 εταιρίες

Ουκ ολίγα φαινόμενα μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων βγήκαν στην επιφάνεια, ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων. Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι επιχειρήσεις που καταγγέλθηκαν πως δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους έφτασαν τις 2.100, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο αριθμός των περιπτώσεων, πάντως, όπου υπήρξε ασυνέπεια των εργοδοτών, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, ωστόσο κάποια περιστατικά εκτιμάται πως δεν καταγράφηκαν, καθώς αστυνομία και δικαστικές αρχές αγνοούσαν τη σχετική εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο νόμος προβλέπει πως ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο Χριστουγέννων, τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών, αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζομένους.

Στην εγκύκλιο του ΣΕΠ αναφέρεται ξεκάθαρα πως «η αντίδραση της ευνομούμενης πολιτείας μας, πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας».

Όσον αφορά στις 2.100 καταγγελίες, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου, θα ακολουθήσει η διαδικασία κατάθεσης μηνυτήριων αναφορών, μιας και οι ποινικές κυρώσεις εργοδοτών για τη μη καταβολή, αφορούν σε εξάμηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *