Στο κόκκινο τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου – Ξοδεύτηκαν τα 8 δισ. της Τρόικας – Προσπαθούν να βάλλουν “χέρι” στα 3 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στο κόκκινο βρίσκονται ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αφού η κυβέρνηση ξόδεψε κάθε ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ του δανείου που πήρε από την Τρόικα.
Τούτο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού η αυγή του 2012 τον βρίσκει με ένα τεράστιο πρόγραμμα υποχρεώσεων και το κυριότερο με τα κρατικά ταμεία στεγνά από ρευστό.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει από τώρα να «ξύνουν τον «πάτο του βαρελιού» προκειμένου να βρούν λεφτά που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες του Ιανουαρίου αλλά και των μηνών που ακολουθούν.
Τον Γενάρη του 2012 μεγάλη πίεση θα δεθχεί ο προϋπολογισμός και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο φθάνει το 1,63 δισ. ευρώ, από το οποίο 1,1 δισ. ευρώ απαιτείται για την καταβολή της μισθοδοσίας στο Δημόσιο και 530 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι μεγάλος μέρος της μισθοδοσίας στο Δημόσιο κάλυπτε το υπουργείο Οικονομικών με εκδόσεις εντόκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά που απορροφούσαν κυρίως οι τράπεζες.
Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και τώρα η κυβέρνηση εκδίδοντας από πολύ νωρίς τίτλους τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας που θα καλυφθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα – εφόσον διαθέτουν ακόμη ρευστότητα.
Για το 2012 πάντως έχουν προγραμματιστεί να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια αξίας 17 δις. ευρώ.
Εκτός από τα έντοκα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν και τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου – μέχρις ότου η Αθήνα πάρει την μεγάλη δόση των 90 δισ. ευρώ.
Στο λογαριασμού του Ταμείου βρίσκονται 3 δισ. ευρώ, (1,5 δισ στο Ταμείο και άλλο 1,5 δισ το οποίο μπορεί να εκταμιευθεί άμεσα) τα οποία όπως όλα δείχνουν θα κατευθυνθούν για οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες εκτός από αυτές για τις οποίες έχουν εγκριθεί.
Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση έρχεται πολύ κοντά στο να βάλει χέρι σε αυτά τα λεφτά. Προηγήθηκε αυτή με την μεγάλη καθυστερήση που σημειώθηκε με την καταβολή της 6ης δόσης.
Στο υπουργείο Οικονομικών έζησαν ένα θρίλερ με τα 8 δισ. ευρώ της Τρόικας η οποία εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα «έπαιζε» συνεχώς με τις ημερομηνίες εκταμίευσης αυτού του ποσού.
Η τρίμηνη καθυστέρηση είχε σαν αποτέλεσμα πριν ακόμη προλάβει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της αυτό το ποσό, να εξαφανιστεί αμέσως.
Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που έγιναν στο Μνημόνιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε μία δόση από το πρόγραμμα.
Και έτσι αντί για 15 δισ. ευρώ που έπρεπε να πάρει η Ελλάδα βάσει των δράσεων που είχε αναλάβει έβαλε στα ταμεία της μόλις 8 δισ. ευρώ.
Η απώλεια μιά δόσης γιγάντωσε το πρόγραμμα των υποχρέωσεων μέσα στον Δεκέμβριο.
Μήνα κατά τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έπρεπε να πληρωθούν, εκτός από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και 135 εκατ. ευρώ σε δώρα και επιδόματα, 720 εκατ. ευρώ σε μισθολογικές διαφορές που προέροχνται από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, 125 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ σε άλλα επιδόματα ( κίνητρο απόδοσης κλπ., θέσης ευθύνης, οικογενειακό κλπ.) και 125 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *