Στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ τα «κόκκινα» δάνεια

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι τράπεζες με τα «κόκκινα δάνεια» να προβληματίζουν και να ανησυχούν τόσο τους έλληνες τραπεζίτες όσο και τους Ευρωπαίους.

Με αστερίσκους οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ενώ την ίδια ώρα έχασαν για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο το στόχο μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Τραπεζίτες σε Αθήνα και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) έχουν ανησυχήσει με την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με στελέχη της ΕΚΤ, του SSM – εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ – και των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Τον Ιούνιο του 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα αγγίζουν τα 101,8 δισ. ευρώ, 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο που είχε τεθεί. Την ίδια ώρα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, τα οποία έφθασαν τα 72,8 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ περίπου πάνω από το στόχο.

Με τα κόκκινα δάνεια να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα, έρχεται και το ΔΝΤ, που επιμένει στην απαίτησή του για έναν νέο, έκτακτο κύκλο «τεστ αντοχής» (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ανεπαρκείς επιδόσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θέτουν το σύστημα σε συναγερμό, ο οποίος όμως παραμένει επί του παρόντος «σιωπηρός», καθώς επικαλύπτεται από την ανοιχτή και θορυβώδη κόντρα ΕΚΤ και Κομισιόν με το ΔΝΤ και την πάγια θέση του περί της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο SSM έχει ήδη ξεκινήσει –με επίκεντρο τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων– τους ελέγχους στα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ενώ τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στα χαρτοφυλάκια της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Πρόκειται για κρίσιμους ελέγχους ετοιμότητας εν όψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018 που στόχο έχουν να προλάβουν κάθε πιθανή “κεφαλαιακή τρύπα”, ειδικά από τη στιγμή που από 1/1/2018 επιβάλλεται πρόσθετη κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών από το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9. Το τελευταίο, επιβάλλει στις τράπεζες εκ των προτέρων σχηματισμό προβλέψεων για πιθανούς, και όχι απλά πραγματοποιηθέντες, κινδύνους.

www.parapolitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *