Συζητούσαν για χρεοκοπία πριν το πρώτο μνημόνιο

«Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο για να παραδειγματιστούν οι Νότιοι»

Ασκήσεις επί χάρτου για σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας, τρεις μήνες πριν από το πρώτο μνημόνιο, έκαναν αναλυτές της Statfort, οι οποίοι αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της λιτότητας ήδη πριν την υιοθέτησή της.

Όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποκτήθηκε από το Wikileaks, και δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δε θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο για να δοθεί το μήνυμα στις απείθαρχες χώρες του Νότου.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2010 αναλυτής, αναφέροντας συνομιλία του με Έλληνα πληροφοριοδότη, έγραφε ότι δεν αποκλειόταν η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Στα τέλη Μαρτίου, όταν είναι πλέον γνωστό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας, αναλυτής σχολιάζει ότι «το ΔΝΤ θα είναι πιο σκληρό από την Ευρώπη».

Πάντως, όταν επίκειτο η απόφαση για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι αναλυτές της Statfort δεν ήταν αισιόδοξοι, αφού πίστευαν πως ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι αποφάσιζαν την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού, δε θα κατέληγαν σε λεπτομέρειες.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *