Συνεχίζεται η άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου

Πάνω από 6,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται ότι έφτασαν τελικά οι οφειλές του δημοσίου προς τρίτους, κυρίως ιδιώτες και επιχειρήσεις, από το τέλος του Φεβρουαρίου του 2010. Όταν δηλαδή ξεκίνησε αυτή η ιδιότυπη στάση πληρωμών, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό δημόσιο έχει λαμβάνειν από τους οφειλέτες του ένα ποσό το οποίο έφτασε στα περίπου 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως παραδέχονται και από το οικονομικό επιτελείο εμμέσως πλην σαφώς, από αυτά τα λεφτά ικανά να εισπραχθούν είναι λιγότερα από 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είτε έχουν διαγραφεί, είτε αφορούν σε άτομα κι επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους έχουν εκφράσει οριστική αδυναμία να τα καταβάλουν.

Ακόμα κι έτσι όμως, η κίνηση του δημοσίου να σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου πανδαιμόνιο στην αγορά, η οποία έχει μείνει εντελώς από ρευστότητα. Κι όπως όλα δείχνουν, αυτή η κατάσταση δεν προβλέπεται να διορθωθεί σύντομα. Οπότε, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται για πολύ καιρό ακόμα, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις.

www.voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *