Σύγχυση με τις δηλώσεις για «κούρεμα» των δανείων

Αναστάτωση προκάλεσαν στις τράπεζες οι χθεσινές παρεμβάσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας περί σχεδίου «κουρέματος» των υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλετών, ακόμα και όσων μέχρι στιγμής αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τονίζουν ότι θεωρητικά μια απομείωση των δανείων θα προκαλούσε αντίστοιχες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης σε μια περίοδο που ήδη οι ανάγκες σε κεφάλαια είναι τεράστιες. Την ανάγκη σε πρόσθετα κεφάλαια θα έπρεπε να καλύψει το κράτος το οποίο ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες προχώρησε στο PSI καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών είναι εξαιρετικά απίθανο η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή μιας ρύθμισης που θα έβαζε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ζήτημα αποτελεί περισσότερο προεκλογικό πυροτέχνημα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η συζήτηση περί διαγραφής δανείων προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες, καθώς διαμορφώνεται μια κουλτούρα αθέτησης υποχρεώσεων σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για το τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες τους επόμενους μήνες θα πρέπει, στο πλαίσιο του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης, να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές κάτι που θα καταστεί αδύνατο αν υπάρχει το φάσμα της διαγραφής δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) όπου συζητήθηκε το ζήτημα, οι επιτελείς των τραπεζών υπογράμμισαν τους κινδύνους που δημιουργεί η υιοθέτηση μιας κουλτούρας αθέτησης, τόσο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και ευρύτερα της εγχώριας οικονομίας.

Υπογραμμίζεται ότι με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει το 14% στη στεγαστική πίστη, το 25% στην καταναλωτική πίστη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το 11,5% των επιχειρηματικών δανείων.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *