Τα μεγάλα κόμματα τρέμουν τα σενάρια συγκυβέρνησης…

Διά πυρός και σιδήρου αναμένεται να περάσει ο δικομματισμός στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η συμμετοχή του ΠαΣοΚ και της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχει θολώσει τις διαχωριστικές των δύο κομμάτων, τα οποία ανέλαβαν να στηρίξουν τη νέα συμφωνία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Και τα δύο κόμματα όμως έχασαν δυνάμεις προς το αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο μεγεθύνεται αλλά δεν ενοποιείται ώστε να αποκτήσει δυναμική εξουσίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το “Βήμα της Κυριακής”, τριγύρω τους μια κοινωνία απογοητευμένη που αναζητεί πυξίδα και προορισμό. Οι έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφουν ένα επίμονο αίτημα για νοικοκύρεμα της οικονομίας και του κράτους, για σύγχρονη εκπαίδευση, αλλά και μια τάση συντηρητικοποίησης και αμφισβήτησης των παλιών κομματικών σχηματισμών. Παραμένει αμφίβολο αν η μερίδα πολιτών που ενισχύει τα κόμματα της Αριστεράς θα έχει ανάλογη έκφραση και στην κάλπη, είναι όμως βέβαιη η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων ξορκίζουν δημοσίως τα σενάρια συνεργασίας, ιδιωτικώς όμως αποδέχονται ότι το ΠαΣοΚ και η ΝΔ, έστω και η Δημοκρατική Συμμαχία αν εισέλθει στη Βουλή, αποτελούν εκ των πραγμάτων ένα μέτωπο σταθερότητας για τη χώρα.

Η απόγνωση ενός συνεχώς αυξανόμενου κομματιού της κοινωνίας οδηγεί στην αποδιάρθρωση των κομμάτων. Ολο και περισσότεροι πολιτικοί από όλο και περισσότερα κόμματα διαπιστώνουν με ανησυχία στις συνομιλίες τους με τους ψηφοφόρους τους ότι «στην κοινωνία καλλιεργείται μίσος».

Θα αντέξουν τα δύο μεγάλα κόμματα την πίεση ή θα κατακερματιστούν; Θα βρουν τον τρόπο να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν ανάπτυξη ή θα χαθούν στον φαύλο κύκλο της ύφεσης; Θα προκηρυχθούν εκλογές προς τα τέλη Απριλίου ή θα πάρει παράταση η κυβέρνηση; Αν η ΝΔ αναδειχθεί νικήτρια στις εκλογές, υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το ΠαΣοΚ και πώς θα διατηρήσει τη διαφορετική ταυτότητά του;

Ορισμένα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν έπειτα από την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠαΣοΚ και άλλα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, οπότε θα ανοίξει ένας νέος και εξίσου δύσκολος κύκλος για το πολιτικό σύστημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Τα μεγάλα κόμματα τρέμουν τα σενάρια συγκυβέρνησης…”

  1. Καμμια αμφιβολια δεν πρεπει να εχουμε!  Και τα δυο μεγαλα κομματα πρεπει να τα “φαει” το μαυρο σκοταδι!  Οι προσκολημμενοι σ’αυτα εχουν και αλλες επιλογες.
    Εξισου κατα την γνωμη αχρηστες, αλλα ας ψηφισουν απο τα αλλα “κομματακια’!
    Ο ραγιας δεν ειναι ευκολο να γινει Ελληνας.  

  2. Θυμάμαι τον παππούλη μου, που αν ζούσε θα ήταν κοντά 110 τώρα, τον είχα ρωτήσει παλιά, όταν από τηλεοράσεως “τσακώνονταν” Αν. Παπανδρέου και Κων. Καραμανλής γιατί φωνάζαν και μαλώνανε έτσι, κι αυτός με την “αγραμματοσύνη” του αγρότη μου απάντησε: “Μη φοβάσαι, αυτοί οι δυο στο ίδιο τραπέζι κάθονται και τρώνε. Τσακώνονται ποιος θα φάει περισσότερο.” Το μόνο που δε μου είχε πει ήταν ότι εμείς ήμασταν το μενού. Και τίποτα δεν έχει αλλάξει ως σήμερα…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *