Τα σχέδια για κούρεμα 50% σταμάτησαν επειδή χτύπησαν τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει η κρίση χρέους, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της ΕΕ για την Ελλάδα και το «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος της. 

Το βάθος και ο εθελοντικός ή μη χαρακτήρας της αναδιάρθρωσης που ετοιμάζεται, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον όχι μόνο του εγχώριου, αλλά και του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η ανησυχία για το ύψος των ζημιών και τις συνέπειες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Γηραιά Ήπειρο καλλιεργούν ένα κλίμα δυσπιστίας στις διατραπεζικές αγορές και στα χρηματιστήρια, ενώ στην Ελλάδα οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν πλέον οδηγηθεί σε επίπεδα… πρόκληση.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η νέα τοποθέτηση του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστήριξε ότι η πυροδότηση ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Το δικό της πλάνο θα παρουσιάσει την Τετάρτη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο γνωστοποίησε ότι θα δημοσιοποιήσει μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών κ. Michael Kemmerτάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του PSI που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» πλήττει την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Επιδείνωση του κλίματος σημειώθηκε και από την ανακοίνωση της αυστριακής Erste Group Bank, η οποία έκανε γνωστό ότι προχωρά στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 1 δισ. ευρώ στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, λόγω της έκθεσής της στον Ευρωπαϊκό Νότο και στις ανατολικές οικονομίες.

Σενάρια κυκλοφόρησαν και για την πώληση της θυγατρικής της γαλλοβελγικής Dexia Bank στην Τουρκία, DenizBank, με στόχο την κεφαλαιακή της θωράκιση έναντι μίας νέας επιδείνωσης της κρίσης χρέους.

Οι ανάγκες της για φρέσκα κεφάλαια την αναγκάζουν να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία, με στόχο την ενίσχυση των δεικτών της ενόψει ενός ελληνικού haircut.

Νέα στρες τεστ για «βαθύ» κούρεμα
 
Εντωμεταξύ κυκλοφόρησε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για ένα νέο γύρο ασκήσεων αντοχής, που θα προβλέπει αυτή τη φορά μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πήχης που θα πρέπει να περάσουν οι τράπεζες ως προς το δείκτη Core Tier 1 θα είναι στο 7% έναντι 5% στα προηγούμενα στρες τεστ.

Οσα πιστωτικά ιδρύματα δεν καταφέρουν να πιάσουν αυτό το όριο, θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ.

Μεγάλες απώλειες στο ΧΑ
 
Στο προηγούμενο διήμερο ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ υποχώρησε κατά 22%, ενώ από τις αρχές του μήνα οι απώλειες ξεπερνούν το 34%, διαμορφώνοντας τις κεφαλαιοποιήσεις σε επίπεδα …πρόκληση.

Η επενδυτική κοινότητα «βλέπει» μεγάλες ζημιές από την προς τα πάνω αναπροσαρμογή της συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος και τη συνεπαγόμενη αύξηση των απομειώσεων για τις τράπεζες αρκετά πάνω από το συμφωνηθέν 21% της 21ηςΙουλίου.

Οι φήμες για το τελικό ύψος του haircut οργιάζουν, ενώ πλέον διατυπώνονται εκτιμήσεις ακόμη και για ποσοστά έως και το 60%.

Αγωνία υπάρχει και για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί ο οίκος Blackrock στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών, από τα οποία θα προκύψουν επιπλέον υποαξίες.

Ορισμένοι οικονομολόγοι τοποθετούν το συνολικό ύψος των ζημιών από το PSI και από τις επιπρόσθετες διαγραφές δανείων ακόμη και πάνω από τα 40 δισ. ευρώ, πρόβλεψη που αν επαληθευτεί θα «εξαφανίσει» τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Στα «τάρταρα» οι αξίες
 
Η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων έχει πλέον διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ, μετά τις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής βρέθηκε μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 1,53 δισ. ευρώ, της Alpha Bank λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 310 εκατ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 290 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι τράπεζες που ελέγχονται από το δημόσιο, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ATEBank να υποχωρούν χθες κατά 28% και 21% αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η «βουτιά» των αποτιμήσεων προμηνάει υψηλό haircut της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα, που θα ακολουθηθεί από τη διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίων, οι οποίες θα καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από το ΤΧΣ.

Αν και οι μετοχές των τραπεζών που θα ζητήσουν τη βοήθεια του Ταμείου, δε θα ακυρωθούν, όπως συνέβη στην περίπτωση της Proton Bank, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για το ύψος του «κουρέματος», τα ποσοστά των σημερινών μετόχων θα υποχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *