Τεκμήρια τέλος. Ζήτω το περιουσιολόγιο!

Ένα βήμα πριν από την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται, αλλά κυρίως με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση του περιουσιολογίου, από το 2014 θα καταστεί δυνατός ο αντικειμενικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.

Η καθιέρωση του καθολικού περιουσιολογίου αποτελεί ουσιαστικά απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων, αφού βασικός στόχος είναι να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα των φορολογουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής.

Η εφορία, με βάση τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί τους υπόχρεους.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η εφορία θα καταγράφει – μέσω των έμμεσων πρακτικών ελέγχου – αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό ενός φορολογουμένου, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.

Θα πρόκειται ασφαλώς για μια εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, καθώς η εφορία θα φορολογεί πλέον με βάση πραγματικά γεγονότα (δαπάνη, κατάθεση) και όχι με βάση υποψίες και θεωρία.

Θα πρέπει άλλωστε να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα το 2014.
Mε βάση το περιουσιολόγιο θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία περίπου 6 εκατ. φορολογουμένων.

Ειδικότερα, στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιέχονται αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό (εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις) αλλά και το καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και τους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Σημαντικό βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση της πιστής καταγραφής των ακινήτων, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με την υποβολή των εντύπων Ε9.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *