Τους αιφνιδίασε ο Αλέξης Τσίπρας

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Γράφαμε πριν περίπου 50 ημέρες, σχετικά με τη δημιουργία κόμματος από τον Πάνο Καμμένο, ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δημιουργούσε νέα δεδομένα και νέους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα σημειώναμε εγκαίρως ότι πολύ κακώς το πολιτικό κατεστημένο της χώρας εξακολουθεί να αναλύει τις τάσεις του εκλογικού σώματος με τους γνωστούς «γεωγραφικούς προσδιορισμούς», διαχωρίζοντας τους Έλληνες σε Αριστερούς, Δεξιούς και Κεντρώους.

Θεωρώ ότι οι κομματικές συνειδήσεις των Ελλήνων, έτσι όπως τις βιώσαμε τα τελευταία 30 χρόνια, παρουσιάζονται πιο χαλαρές από ποτέ.

Στην Ελλάδα αυτή την εποχή, υπάρχουν δύο «κόμματα». Οι Μνημονιακοί και οι Αντιμνημονιακοί. Με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και το ΚΚΕ να συγκροτούν την πρώτη ομάδα και το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη να συγκροτούν τη δεύτερη. Υπάρχει βέβαια και ο «μεσαίος χώρος», δηλαδή εκείνοι που πατάνε και στις δύο βάρκες, με τον Φώτη Κουβέλη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να δηλώνουν μεν αντίθετοι του Μνημονίου, αλλά θετικοί στο ενδεχόμενο να μετέχουν σε μια συγκυβέρνηση, στην οποία αναγκαστικά θα συνεργαστούν με Μνημονιακές δυνάμεις.

Η δημιουργία κόμματος από τον Πάνο Καμμένο, σαφέστατα δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ, αφού δίνει «συγγενή» – με βάση τα παλιά δεδομένα – αντιμνημονιακή διέξοδο στη βάση της ΝΔ. Παράλληλα μείωσε τις διαρροές από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ!!!! Μέχρι πρότινος πολλοί απλοί Νεοδημοκράτες πικραμένοι από την αλλαγή στάσης του Αντώνη Σαμαρά, «φλέρταραν» με την Ανανεωτική Αριστερά, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να αρθρώσει τον πιο πειστικό Αντιμνημονιακό λόγο, γεγονός που πέρασε στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι οι καναλάρχες και οι δημοσκόποι του κατεστημένου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να απομειώσουν τη δυναμική του Αλέξη Τσίπρα. Με την ίδρυση του κόμματος του Πάνου Καμμένου αυτές οι διαρροές μειώθηκαν αισθητά, αφού ο Πάνος πολύ εύστοχα περνάει στο υποσυνείδητο του «μέσου δεξιού», εκτός από την «πατριωτική» – δηλαδή την αντιμνημονιακή – στάση στο θέμα της οικονομίας, ΚΑΙ την «κλασική» «πατριωτική» στάση στα εθνικά θέματα και σ’ εκείνα που αφορούν τους λαθρομετανάστες. Μεγάλωσε την ατζέντα ο Πάνος και οδηγεί το υποσυνείδητο του μέσου δεξιού σε μονοπάτια, που πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να διαβεί.  Ωστόσο η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι μετά τις εκλογές δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση, μαζί τον Πάνο Καμμένο και το ΚΚΕ, άλλαξε τα δεδομένα και δημιούργησε νευρική κρίση στην αντίπερα όχθη.  Διότι μέχρι σήμερα τα «κόμματα εξουσίας» πόνταραν στο γεγονός πως ήταν οι μόνοι που άρθρωναν κυβερνητική πρόταση και κατηγορούσαν τα κόμματα της Αριστεράς και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ως κόμματα διαμαρτυρίας… Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε και πάλι την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, δημιουργώντας νέα δεδομένα…

kafeneio-gr.blogspot.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *