Το βασικό σχέδιο της Γερμανίας είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ

Μπορεί να μην το υποστηρίζουν ένθερμα επίσημα, μπορεί να επιχειρηματολογούν υπερ της διάσωσης της Ελλάδος αλλά η πραγματική θέση της Γερμανίας είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει.

Το ελληνικό πρόβλημα έχει ταλαιπωρήσει τον εύρωστο οικονομικό βορρά και οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν πιο ακραίες λύσεις για την Ελλάδα.

Η βασική γραμμή είναι χρεοκοπία εντός ευρώ αν και έχουν κατά καιρούς λεχθεί και επιχειρήματα επί της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να τεθεί εκτός ευρώ.

Τη τελευταία ώρα, μάλιστα, εντείνονται οι πιέσεις στο ΧΑ και ιδίως στις τράπεζες, λόγω της φημολογίας για επιμονή των δανειστών σε νέες γραπτές εγγυήσεις από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς.

Η λύση εξόδου από το ευρώ δεν συμφέρει την Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να την αντιταχθεί.
Ωστόσο, το σενάριο της χρεοκοπίας εντός ευρώ φαντάζει πιο λογικό, πιο πιθανό και πλέον είναι θέμα χρόνου να σημειωθεί αυτό το μοιραίο γεγονός.

Η κοινωνία ζει σε μια αυταπάτη, σε μια ψευδαίσθηση. Έχει την προσδοκία ότι με την ψήφιση του νέου μνημονίου και την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Αν μάλιστα υιοθετηθούν και οι εκτιμήσεις Παπαδήμου του Έλληνα πρωθυπουργού τότε θα υπάρξει ανάπτυξη από το 2013.

Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά δεν θα συμβεί.

Θα θέλαμε να συμβούν όλα τα θετικά γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία αλλά το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τότε δύο θα είναι οι λύσεις που θα προταθούν στην Ελλάδα ή χρεοκοπία εντός ευρώ με θεραπεία σοκ ή χρεοκοπία εκτός ευρώ και ας αποφασίσει η Ελλάδα την οικονομική της τύχη.

Τα πράγματα είναι απλά… καλές οι προσδοκίες, καλές οι ελπίδες, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα θα εξελιχθούν πολύ διαφορετικά από τις προσδοκίες.

Το ελληνικό θρίλερ έχει πολλά επεισόδια και δυστυχώς ο σεναριογράφος έχει αποφασίσει ότι το τέλος δεν θα είναι καλό.

(Κατανοούμε ότι αυτά που αναφέρουμε δεν αρέσουν, αλλά όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνουμε σε αυτό κατατείνουν)

Οι υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών από την Moody’s, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Ήταν αναμενόμενο, όπως αναμενόμενο είναι το selective default της Ελλάδος που ίσως καταγραφεί ως γεγονός σε 5 με 10 μέρες από σήμερα.
Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα είναι αναβαθμισμένα έως 8 μονάδες αλλά θα προηγηθεί το selective default.
Τι σημαίνουν όλα αυτά με όρους αγοράς

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί εσχάτως σε εμποροπανήγυρη.
Γιατί; Γιατί αποφάσισαν 5 αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών και 6-7 θεσμικοί και 3-4 μεγαλομέτοχοι να ανεβάσουν την αγορά τεχνικά χωρίς να λάβουν υπόψη μια απλή παράμετρο ειδικά για τις τράπεζες, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες και τις τιμές θα τις καθορίσει το ΤΧΣ.
Τα ελληνικά κόλπα που οδήγησαν στην διάλυση την χώρα, συνεχίζονται και στο ΧΑ, μια αγορά ενισχύεται χωρίς πραγματικό λόγο.

Εμείς θα το γράψουμε καθαρά το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύεται χωρίς λόγο.
Προφανώς και υπάρχει σχέδιο στο οποίο δεν συμμετέχουν οι ξένοι, απέχουν επιδεικτικά.

Οι Έλληνες θεσμικοί ποντάρουν να ανεβάσουν το ΧΑ να δημιουργήσουν προσδοκίες εντός και εκτός Ελλάδος , να βρουν και κανένα εγγυητή ανάδοχο για να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε καλύτερες τιμές.
Η Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και το ελληνικό χρηματιστήριο συμπεριφέρεται ως εμποροπανήγυρη.
Το www.bankingnews.gr από την πρώτη στιγμή τόνιζε ότι οι ξένοι απέχουν.
Παραθέτουμε στοιχεία κάθε μέρα για τους ξένους και οι ξένοι απέχουν από την αγορά.
Αν υπήρχε πραγματικό κίνητρο ανόδου, οι ξένοι θα ήταν στο χρηματιστήριο της Αθήνας με μεγάλη ένταση, όγκους και κεφάλαια.

Οι ξένοι αντιθέτως σε όλο αυτό το ράλι επέλεξαν τον δρόμο της αναμονής και του περιορισμένου trading.
Οι ξένοι μπορεί να έρθουν αύριο στο ΧΑ π.χ. αλλά δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι και σήμερα και σε όλο το ράλι της αγοράς οι ξένοι ήταν ελάχιστοι.

 

Η άνοδος ήταν καθαρά εσωτερικό παιχνίδι, ένα κατασκεύασμα.

Για τον μέσο επενδυτή ίσως αυτό να μην έχει ενδιαφέρον, να βλέπει μόνο το βραχυχρόνιο κέρδος.
Όμως, για τον επενδυτή που κοιτάει σε βάθος χρόνου αξιολογεί όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν τις συμπεριφορές στο ΧΑ.

Πτώση στο ΧΑ, οι ξένοι απέχουν και οι Έλληνες συνεχίζουν να ποντάρουν στην άνοδο

Ενόψει του Eurogroup αλλά και με αφορμή την Moody’s και τις υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών, αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το μεγάλο χθεσινό ράλι.
Το ΧΑ στις 821 μονάδες -1,55%.
Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται σήμερα πτωτικά, μετά το ξέφρενο χθεσινό ανοδικό ράλι, που ο κλαδικός τους δείκτης έφτασε να ενισχύεται έως και 12,32%.
Η Εθνική στα 2,85 ευρώ -2,4% με αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ.
Η Alpha στα 1,66 ευρώ -4,6% με αποτίμηση 886 εκατ ευρώ
Η Eurobank στα 1,11 ευρώ -0,9% με αποτίμηση 613 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,5920 ευρώ -5,1% με αποτίμηση 676 εκατ
Η Κύπρου στα 0,6740 ευρώ -0,8% με αποτίμηση 1,14 δισ. ευρώ
Η Marfin στα 0,3660 ευρώ -1,8% με αποτίμηση 589 εκατ
Το ΤΤ στα 0,88 ευρώ -4,45% με αποτίμηση 250 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη η ΔΕΗ +0,4%, η ΕΕΕΚ -2,7%, η ΜΙΓ -0,4%, ο ΟΠΑΠ -0,7%, τα ΕΛΠΕ +0,5%.

Λόγω Moody’s ανοδικά τα ομόλογα

Η υποβάθμιση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών από την Moody’s επέδρασε στις αγορές ομολόγων ελεγχόμενα.
Τα CDS κινούνται ανοδικά με την Ελλάδα 69%, την Ιρλανδία 580 μ.β. την Πορτογαλία 35%, την Ισπανία 379 μ.β. την Ιταλία 410 μ.β. την Γαλλία 189 μ.β. και την Γερμανία 87 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία ανοδικά.
Στην Ιταλία 5,63%, στην Ισπανία 5,06%, στην Γαλλία 2,92%, στην Πορτογαλία 11,54% και στην Ιρλανδία 6,84%.
Στο 4,610% διαμορφώθηκε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, που διενήργησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο, από 4,63% στην προηγούμενη. Η δείκτη κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,7, από 2,94 στην προηγούμενη, ενώ αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το ισπανικό δημόσιο άντλησε σήμερα ποσό ύψους 5,44 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 μηνών και 18 μηνών. Η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων 12 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,899% έναντι 2,049% στην αντίστοιχη προηγούμενη, και ο δείκτης κάλυψης ήταν στο 2,3. Αντλήθηκαν 2,94 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ μέσω εντόκων διάρκειας 18 μηνών, με την απόδοση να υποχωρεί στο 2,308% από 2,399% στην προηγούμενη, και τον δείκτη κάλυψης στο 2,9.
Το ευρώ στα 1,3170 δολάρια με διακύμανση 1,3195 δολάρια με 1,3130 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *