Το παιχνίδι επί της ακίνητης περιουσίας και ο στόχος της φοροκαταιγίδας στα ακίνητα

Γράφει ο Βασίλης Δ. Χασιώτης

Εύχομαι να μην επαληθευθώ, αλλά νομίζω ότι το παιχνίδι της ΑΓΡΙΑΣ, ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ φοροκαταιγίδας που εφαρμόζεται από τη κατοχική δύναμη της Τρόϊκα στοχεύει σε τούτο…

Να καταστήσει ακόμα πιο δυσβάστακτο το κόστος διατήρησης ή και συντήρησης της ακίνητης περιουσίας της μικρομεσαίας τάξης, ΜΕ ΣΤΟΧΟ να προκαλέσει, σε δεδομένη περίοδο, ένα είδος ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, που θα οδηγήσει σε απίστευτης έκτασης υπερπροσφορά του περιουσιακού αυτού είδους, ώστε τελικώς να συμβεί ό,τι μαθηματικά συμβαίνει σε κάθε τέτοια κατάσταση: Δραματικη απαξιωση της τιμης των ακινητων και «σκουπισμα» της αγορας οταν το αιμα των πωλητων θα ρεει αφθονο στο δρομο…

Τότε θα έρθουν στην επιφάνεια ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ, και κυρίως, με κυριους οφελημενους οσους διαθετουν εσωτερικη πληροφορηση, και ποιος ειναι καλυτερα πληροφορημενος απο τον ιδιο τον σχεδιαστη του παιχνιδιου, δηλαδη την ξενη κατοχικη δυναμη της τροϊκα…

Όπως στην αμέσως προηγούμενη ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ –ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ- ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, αυτή του χρηματιστηρίου, περιουσίες εξανεμίστηκαν όταν τα «χαρτιά» στα οποία ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΕΙΧΑΝ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ «ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ» κατέστησαν κουρελόχαρτα, κάπως έτσι έχω την αίσθηση ότι παίζεται ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ το παιχνίδι με την ακίνητη περιουσία, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΚΥΡΙΟ «ΟΠΛΟ» ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ επί των ακινήτων.

Όσο λοιπόν η σημερινή φοροκαταιγίδα διατηρείται ή και ενισχύεται, αυτό αποτελεί κατά την εκτίμησή μου σοβαρή ένδειξη ότι το παιχνιδι βρισκεται σε πληρη εξελιξη, και δεν εχει ολοκληρωθει.

Θα ολοκληρωθεί, ΟΤΑΝ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ – ΑΚΙΝΗΤΑ που βρίσκονται στο στόχαστρο όσων τα εποφθαλμιούν, θα έχουν περιέλθει ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ –και βεβαίως, μαζί τους θα ωφεληθούν και ντόπιοι όσοι για τον άλφα ή βήτα λόγο, εκ τύχης ή όχι, θα έχουν κατορθώσει να σώσουν κάτι από την ακίνητη περιουσία τους, ή έχοντας κάποια ρευστά, θα μπουν στο κατάλληλο επίπεδο τιμών ώστε στη συνέχεια να έχουν κέρδη.

Αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ…

Υπάρχει και μια άλλη ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ…

Θα εξανεμιστούν οι καταθέσεις της μικρομεσαίας τάξης, διότι στη προσπάθειά τους να περισώσουν την περιουσία τους, θα αποσυρουν συνεχως μεριδια απο τις οποιες τους αποταμιευσεις στις τραπεζες, προκειμενου να πληρωνουν τα χαρατσια και να σωσουν την περιουσια τους.

Δηλαδή, εδώ μέσω αυτής της φορομπηχτικής στρατηγικής, φτάνουμε σε ένα φαινόμενο, που αν ονοματίζονταν και κυρίως εκτελούνταν άμεσα, θα σήμαινε ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΝΟΠΛΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Ποιο είναι αυτό το φαινόμενο;

Μα το είπαμε: Να «κουρεψουν» μεσω αυτου του τροπου και τις καταθεσεις της μικρομεσαιας ταξης.
Σιγά – σιγά, και κατω απο τη ταμπελα του «φορου»…

Τουλάχιστον σε μένα, τουτη η οικονομικη στοχευση ειναι κατι παραπανω απο ορατη…

Όταν το παιχνίδι θα έχει ολοκληρωθεί, το «σήμα» θα το δώσει η ίδια η φορολογική πολιτική. Σιγά – σιγά, θα αρχίσει να αίρει ένα – ένα τα χαράτσια που είχε επιβάλλει επί των ακινήτων, και στο τέλος θα επαναφέρει τις όποιες επιβαρύνσεις εκεί που ήταν τον καιρό της ευημερίας, και το όποιο κόστος διατήρησης και συντήρησης θα βρίσκεται σε απολύτως ανεκτά όρια, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τη φορολογία.

Το «προϊόν», δηλαδή η ακίνητη περιουσία, θα ανακτά σταδιακά την «ελκυστικότητά» του, η τιμή του θα αρχίσει να ανέρχεται, οι υπεραξίες θα αρχίσουν να δημιουργούνται, αλλά, τώρα, το προς πώληση προϊόν θα βρίσκεται στα «σωστά χέρια», στα χέρια εκείνων που το είχαν «σκουπίσει» όταν οι τιμές του ήταν εξευτελιστικές, και που θα είναι αυτοί πλέον που θα διαμορφώνουν τον νέο ανοδικό κύκλο, που κι αυτός, θα καταλήξει κάποια στιγμή σε μια μελλοντική νέα φούσκα, μοιράζοντας ακίνητα σε τιμές πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με τη πραγματική τους.

Και μιας και η μικρομεσαία τάξη, της οποίας η κατανάλωση αποτελεί τη λοκομοτίβα της πραγματικής οικονομίας, τότε, στο μέλλον, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ, όπως είπαμε, τι θα κάνει προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει και πάλι ένα ακίνητο; Η λύση είναι απλή : τα στεγαστικά και παρεμφερή δάνεια. Οι κρουνοί των τραπεζών θα ξανανοίξουν, και στην περίοδο που η νέα φούσκα θα δημιουργείται, ίσως να ξαναζήσουμε το φαινόμενο να μας τηλεφωνούν 3-4 τράπεζες ταυτόχρονα στο σπίτι μας 8 η ώρα το βράδυ, για να μας ανακοινώνουν ότι έχουν ήδη προεγκεκριμένο για τη πάρτι μας κάποιο στεγαστικό δάνειο, μαζί με κάποιο καταναλωτικό για την επίπλωση του σπιτιού που θα αγοράσουμε…

Βεβαίως, υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγων…

Είναι ο παράγων των πολιτικών εξελίξεων…

Αν στις 6 Μαΐου ανατραπεί η φιλομνημονιακή πολιτική, τότε από την επομένη μέρα, ΕΥΤΥΧΩΣ για τα θύματά της, το παραπάνω παιχνίδι μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που δρομολογήθηκαν και ήδη παίζονται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να λάβουν τέλος, ή έστω, να αρχίσει να δρομολογείται το τέλος τους…

Αν όχι, πάντα θα ισχύει εκείνο το «καλό κουράγιο» του Όλι Ρεν όταν ανάγγελλε την αρχή της πορείας του Γολγοθά και της Σταύρωσης του ελληνικού λαού…

tro-ma-ktiko.blogspot.com

7 σχόλια σχετικά με το “Το παιχνίδι επί της ακίνητης περιουσίας και ο στόχος της φοροκαταιγίδας στα ακίνητα”

  1. Υπάρχει και ο παράγοντας του ότι τα ακίνητα θα παραμείνουν στα χέρια των νέων ιδιοκτητών και κανένας δεν πρόκειται να ξαναπέσει στην παγίδα του στεγαστικού δανείου.

    Όπως κανένας δεν ξανάπαιξε χρηματιστήριο, μετά από την λεηλασία του χρηματιστηρίου.

    Εκεί να δεις γέλιο μετά.

    Προσωπικά, ακόμα και το τζόκερ να κέρδιζα αύριο και να ξεχρέωνα τα πάντα, δεν ξαναγοράζω ακίνητο σε καμία περίπτωση.

    Χίλιες φορές ενοικιαστής με ΤΙΠΟΤΑ στο όνομά σου.

  2. Πόσο δικιο εχεις! Πριν λίγο καιρό ένιωθα ότι έμεινα πίσω που δεν ειχα δικό μου σπίτι, ενω όλοι μα όλοι, φίλοι, συγγενείς και γνωστοί έχουν από 1, 2 η και 3 σπιτάκια. Και όλοι τώρα με θεωρουν από τους τυχερούς. Αστείο έ?

    1. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα αντιστροφής αντιλήψεων, που ενώ θεωρούνταν πρότυπο, κατάντησαν παράδειγμα προς αποφυγή! Ως κανόνας ισχύει διαχρονικά!

      Είναι ένα κλασικό λάθος που κάνει ο απλός άνθρωπος αντιμετωπίζοντας τη ζωή μέσα από το μικροσκοπικό του επίπεδο.

      1. Αδερφέ, πες το όπως θέλεις, εγώ ποτέ δεν ήμουν υπέρ των ακινήτων.

        Η γυναίκα μου λύσσαξε με το ρημαδοεπιχείρημα ότι όλοι έχουν ιδιόκτητο σπίτι, εμείς όχι!

        Ακόμα και τώρα, είναι της ίδιας άποψης, παρά το φορολογικό μπαράζ.

        Εγώ πάντα ήμουν υπέρ του ενοικίου.

        – Δεν πληρώνεις φόρους

        – Σου επέστρεφε και από πάνω λεφτά η εφορία

        – Φτώχυνες, πας σε φτηνότερο, πλούτισες πας σε ακριβότερο.

        – Βαρέθηκες το σπίτι, ενοικιάζεις άλλο.

        – Σου βρωμάει ο γείτονας, πας αλλού

        Χρωστάς σε τράπεζες; Δεν μπορούν να σε απειλήσουν με κατάσχεση.

      2. Άλλωστε, από νεαρός, άκουγα τους επιχειρηματίες να λένε ότι είναι βλακεία να σκλαβώνεις λεφτά σε ακίνητα.

        Μοναδική εξαίρεση, μέχρι πρότινος, ήταν τα κεντρικά μαγαζιά, όπου από ένα ενοίκιο ζούσε πλουσιοπάροχα ο ιδιοκτήτης.

        Γνωρίζω άτομο, που από τρία μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λάμβανε 12.000 ευρώ μηνιαίως και δεν χρειαζόταν ο ίδιος να εργάζεται. Το έπαιζε εισοδηματίας.

        1. Αδερφέ, μάλλον δεν κατάλαβες, … συμφωνώ μαζί σου! ΟΧΙ ακίνητα!!!!

          Όλα αυτά που είπες είναι σωστότατα! Στο τέλος, το ιδιόκτητο σπίτι σού έρχεται ο κούκος … αηδόνι!

          Αν έχεις ακίνητα, στήνεις μία offshore μετοχική εταιρεία διαχείρησης ακινήτων, “φορτώνεις” τα ακίνητα εκεί, και μετά εσύ ενοικιάζεις το σπίτι σου από τον εαυτό σου ….
          Οπότε, δηλώνεις ενοικιαστής, δεν έχεις ατομική ιδιοκτησία, δηλώνει η εταιρεία σου εισόδημα από ενοίκια (ξεπλένεις δηλαδή χρήμα), … και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!  

  3. Το άρθρο είναι απόλυτα σωστό καθώς και οι απόψεις σας. Μιλώντας με συνεργάτες απο το εξωτερικό καιροφυλακτούν λέει τα κοράκια που στοχευουν τα ακίνητα στην νησιωτική Ελλάδα…….

    @@@@@@@@@@@@ όταν έλεγε “λεφτά υπάρχουν” αυτό εννοούσε ο αντίχριστος…….η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων…
    δεν σεβάστηκαν οι ανθέλληνες ένα απο τα μεγαλύτερα στοιχεία της Ελληνικής μας ταυτότητας και ιδιοσυγκρασίας
    εμείς οι Ελληνες φιλάμε το χώμα που πατάμε………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    το κουβαλάμε μαζί μας …….το νοιώθουμε μέσα μας……

    αμ δεν θα τους περάσει!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *