Το φθηνότερο – φτωχότερο Πάσχα θα κάνουν οι Έλληνες φέτος

Το «πιο φτωχό Πάσχα» των τελευταίων δεκαετιών θα κάνουν εφέτος οι έλληνες καταναλωτές, και αντίστοιχα φαίνεται να κινούνται κι οι τιμές στην πασχαλινή αγορά των τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιντούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που αφορά αρνί και κατσίκι ελληνικής παραγωγής, αυγά 6αδα, τσουρέκι, ξύδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μουστάρδα, φέτα, γιαούρτι, κρασί μοσχοφίλερο και πατάτες τα οποία πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, το εφετινό τραπέζι του Πάσχα θα είναι φθηνότερο κατά 12,5% σε σχέση με πέρυσι – κατά 10,5%, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα το μέσο καλάθι του 2012 υπολογίζεται στα 40,45 ευρώ κι είναι μειωμένο κατά 12,67% σε σχέση με το 2011 (μείωση 5,87 ευρώ). Τη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η πατάτα με 35% σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα και ακολουθούν το κρασί «Μοσχοφίλερο» με μείωση 27% και το αρνί με μείωση 15%.

Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και το 2011 και το 2012, για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Το εύρος τιμών υπολογίζεται σε 33% με το ελάχιστο καλάθι να ξεκινάει από 35,57 ευρώ.

Ειδικά για το νωπό ελληνικό προϊόν η μείωση στην τιμή του αρνιού την Μεγάλη Εβδομάδα (9 -14 Απριλίου 2012) συγκριτικά με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2011 φαίνεται πως είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την υπόλοιπη αγορά. Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγο μικρότερη και επίσης σημαντική είναι και η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 8,23 ευρώ το κιλό μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και πως ανάλογα με τη ζήτηση προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν περιλαμβάνουν και προωθητικές – εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εκτιμά πως οι τιμές των κρεάτων είναι φθηνότερες κατά 10,44%, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι 5,8%. Συγκεκριμένα σχετικά με τα διάφορα είδη κρεάτων αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχώριας παραγωγής αρνί πωλείται φθηνότερα κατά 17,11% και κατά 13,36% το κατσίκι, ενώ πτώση παρουσιάζουν οι τιμές του κοτόπουλου κατά 10,59% και η χοιρινή μπριζόλα κατά 0,68%. Οι τιμές των λαχανικών παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση που προσεγγίζει το 6%.

Ως εκ τούτου κατά την ΕΣΕΕ το μέσο κόστος του εφετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής να εμφανίζουν πτωτική τάση η οποία ξεπερνάει το 8%.

www.greekmoney.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το φθηνότερο – φτωχότερο Πάσχα θα κάνουν οι Έλληνες φέτος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *