Το PSI+ σέρνεται, η ΕΚΤ θέτει όρους, η συμμετοχή θα είναι χαμηλή και η χρεοκοπία μέσω των CACs έρχεται

Η αίσθηση του κατεπείγοντος που κυριάρχησε για την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου σαν να χάθηκε.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπερτόνιζαν ότι ή η Ελλάδα ψηφίζει το νέο μνημόνιο ή χρεοκοπεί.
Όμως η Ελλάδα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκήθηκαν ψήφισε την νέα δανειακή σύμβαση αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χάθηκε η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup αλλά τηλεδιάσκεψη. Το Eurogroup την άλλη εβδομάδα.
Όλα αυτά τι μας δείχνουν πέραν από το προφανές, δηλαδή το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εκβιάζουν την Ελλάδα;

Σημαίνει ότι όλη η διαδικασία είναι στον αέρα.

Το PSI+ σέρνεται και δυστυχώς ίσως κάποιοι επιλέξουν να εμπλέξουν και τα φυσικά πρόσωπα ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ που κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 48 δις ευρώ θέτει όρους.
Με βάση όλες τις ενδείξεις ακόμη και αν προχωρήσει το PSI+, ακόμη και εκταμιευθούν οι δόσεις του νέου δανείου η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Το μέλλον της Ελλάδος είναι άδηλο, είναι αβέβαιο και αυτό δυστυχώς το έχουν πλήρως κατανοήσει όλοι οι ξένοι επενδυτές.

Μιλούν για πύρρειο νίκη της Ελλάδος και ότι ακόμη τα χειρότερα είναι εμπρός.
Όμως κλειδί για την ενεργοποίηση του Γερμανικού σχεδίου που είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ είναι τα CACs και η χαμηλή συμμετοχή στο PSI+.

Τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα ψηφιστούν τέλη Φεβρουαρίου και θα αποτελέσουν τον μηχανισμό μετατροπής της διαδικασίας του PSI+ από εθελοντική σε υποχρεωτική.
Με υποχρεωτική συμμετοχή η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθαρό default και οι οίκοι αξιολόγησης θα σπεύσουν να το πιστοποιήσουν, όπως και η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων να πιστοποιήσει credit event πιστωτικό γεγονός δηλαδή και πληρωμή των CDS.

Μην υπάρχουν αυταπάτες, μην καλλιεργούνται λανθασμένες προσδοκίες τα χειρότερα για την Ελλάδα είναι ακόμη εμπρός και όχι πίσω.

Τι σημαίνει όλα αυτά με όρους αγοράς;

Το ΧΑ και τα ομόλογα ακολουθούν ταυτόσημες σχετικά πορείες.
Αν υπάρξει βελτίωση, καταγράφεται και στο ΧΑ και στα ομόλογα, αν υπάρχει επιδείνωση αποτυπώνεται και στις δύο αγορές.

Για το ΧΑ αυτό που πλέον δεν προξενεί εντύπωση είναι η απουσία ξένων.
Γιατί οι ξένοι απέχουν από το ελληνικό τραπεζικό κλάδο; Το πρόσφατο ράλι της αγοράς δημιούργησε προσδοκίες στον μικρό επενδυτή αλλά ξένοι επενδυτές με μαζικότητα, με όγκους, με συμμετοχή, με κεφάλαια δεν είδαμε.

Γιατί όμως οι ξένοι VIP δεν ήρθαν στο ελληνικό χρηματιστήριο; Γιατί δεν ακολούθησαν το ράλι των τραπεζών;
Την καλύτερη απάντηση μας την δίνει στέλεχος της Barclays «η συμμετοχή των ξένων είναι περιορισμένη στο ΧΑ και στις τράπεζες γιατί απλά θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη και αν υπάρχουν απόπειρες να ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα, κάποια συμμετοχή θα έχει και το ΤΧΣ.

Άπαξ και το Ταμείο θα επιδιώξει να υλοποιήσει χαμηλά τις τιμές οι ξένοι θα αγοράσουν Ελλάδα εφόσον όμως είναι κατάλληλες οι συνθήκες τότε και μόνο τότε θα εξετάσουν να τοποθετηθούν δυναμικότερα.
Η πρόσφατη άνοδος της αγοράς είναι κυρίως κινήσεις εγχώριων θεσμικών αμοιβαία, βασικών μετόχων άλλων χαρτοφυλακίων off shores εταιριών ελληνικών συμφερόντων.
Συμμετέχουν ενεργά και οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να αποκομίσουν ένα κέρδος μετά από σωρευμένη πίεση κοντά 24 μηνών.

Νέα πτώση στο ΧΑ και στις τράπεζες

Νέα πτώση καταγράφεται στο ΧΑ και στις τράπεζες απόρροια των ανησυχιών ότι ακόμη τα δύσκολα είναι εμπρός για την Ελλάδα ενώ ακόμη δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Το ΧΑ στο -2,3% και στις 799 μονάδες.
Πτωτικά και οι τράπεζες ενώ οι ξένοι συνεχίζουν να απέχουν.
Η Εθνική στα 2,67 ευρώ -6% με αποτίμηση 2,55 δισ. ευρώ
Η Alpha στα 1,56 ευρώ -7,7% με αποτίμηση 833 εκατ
Η Eurobank στα 1,09 ευρώ -6,8% με αποτίμηση 602 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,5470 ευρώ -8,2% με αποτίμηση 624 εκατ
Η Κύπρου στα 0,6510 ευρώ -4,2% με αποτίμηση 1,1 δισ. ευρώ
Η Marfin στα 0,3530 ευρώ -4,6% με αποτίμηση 568 εκατ
Το ΤΤ στα 0,8320 ευρώ -6,5% με αποτίμηση 236 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη η ΕΕΕΚ +1,6%, τα ΕΛΠΕ +1,3%, η ΜΙΓ -3,9%, ο ΟΤΕ -2%, η Ελλάκτωρ -3,6%, η ΔΕΗ -2,6%.

Επιδείνωση στα ομόλογα

Νέα σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στα ομόλογα και ειδικά στα ελληνικά CDS.
Το ελληνικό CDS από 68% εκτινάχθηκε στο 71% σε επίπεδα της κορύφωσης της κρίσης λόγω των ανησυχιών για την τύχη της Ελλάδος.

Τα CDS στην Ιρλανδία 585 μ.β. στην Πορτογαλία 34%, επίσης ανοδικά, στην Ισπανία 390 μ.β. στην Ιταλία 412 μ.β. στην Γαλλία 194 μ.β. και στην Γερμανία 89 μ.β.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ελαφρώς ανοδικά.
Στην Ιταλία η 10ετία 5,64%, στην Ισπανία 5,10%, στην Πορτογαλία 11,63% και στην Ιρλανδία 6,78%.
Το ευρώ στα 1,3165 δολάρια με διακύμανση 1,3190 δολάρια με 1,3110 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το PSI+ σέρνεται, η ΕΚΤ θέτει όρους, η συμμετοχή θα είναι χαμηλή και η χρεοκοπία μέσω των CACs έρχεται”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *