Τράπεζες: 10 επισημάνσεις που σοκάρουν

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Κανείς αναλυτής δεν προτείνει την αγορά τους και στο ταμπλό υποχωρούν καθημερινά κάτω από το φόβο μιας ενδεχόμενης κρατικοποίησής τους.

Ωστόσο, οι αποτιμήσεις τους σοκάρουν όσους κάνουν συγκρίσεις με το παρελθόν και ενδεχομένως να προκαλούν κάποιους που διαθέτουν «στομάχι από ατσάλι» προκειμένου να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο. Γιατί αν τους κάτσει…

Πάμε λοιπόν να δούμε την… αλήθεια του ταμπλό με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών.

1. To σύνολο της αποτίμησης των τραπεζών που είναι εισηγμένες στην Κοινή Πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ προσεγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, όταν μόνο κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν υλοποιηθεί υπερβαίνουν με άνεση τα 10 δις ευρώ.

2. Η Εθνική Τράπεζα ειδικότερα, αποτιμάται προς 1,6 δισ. ευρώ, όταν από το 2006 μέχρι σήμερα έχει αντλήσει από την αγορά ίδια κεφάλαια άνω των 5,5 δισ. ευρώ.

3. Οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν αναρριχηθεί στη 2η και στην 4η αντίστοιχα, θέση του πίνακα, ενώ πριν την περίοδο της κρίσης βρίσκονταν στη μέση περίπου (και λίγο πιο κάτω) του σχετικού πίνακα.

www.euro2day.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τράπεζες: 10 επισημάνσεις που σοκάρουν”

  1. Μα γιατί φοβάστε βρε κουτά επενδυτάκια; Αφού το είπε ο υπερ-υπουργός οικονομικών της κάτω Βαυαρίας πως ΔΕΝ θα κρατικοποιηθούν άλλες τράπεζες. Βάλτε εσείς τα λεφτουδάκια σας για να ενισχύσετε την κεφαλαιακή τους επάρκεια, φουσκώστε το μπαλόνι κι άλλο, εμείς θα συνεχίσουμε να μην πληρώνουμε, και όλοι μαζί θα απολαύσουμε το μπαμ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *