Τρώνε από τώρα όλα τα λεφτά της χρονιάς τα Ταμεία

Ορατός γίνεται πλέον ο κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν δαπανήσει «με το καλημέρα» της νέας χρονιάς, πολλά περισσότερα από τα κονδύλια που τους επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως, αν δεν εξευρεθούν επιπρόσθετα κονδύλια τους αμέσως επόμενους δύο-τρεις μήνες, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να περικοπούν συντάξεις για να μην πάψουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους.

Το ΙΚΑ κατανάλωσε ήδη -μέσα στους πρώτο μόλις δίμηνο του 2012- τα 2/3 της κρατικής επιχορηγήσεως που δικαιούται για φέτος: από τα συνολικά 2,1 δισ. ευρώ έλαβε ήδη τα 1,4 δισ.! Του απομένουν δηλαδή για τους επόμενους 10 μήνες (συν τα δώρα Πάσχα-Χριστουγένων και θέρους) μόλις 700 εκατ. ευρώ, όσα σχεδόν δηλαδή χρειάστηκε για να καλύψει πέρυσι τις ανάγκες των δύο πρώτων μηνών μόνον –και που και τότε χρειάστηκε πάλι στο τέλος της χρονιάς επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις.

Δύσκολα βγαίνει η χρονιά όμως και για όλα σχεδόν τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία. Ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο δεν θα έπρεπε κανένα να ξεπερνά αναλογικώς το 12%-15% της ετήσιας επιχορηγήσεως από το κράτος, έχουν ήδη αναλώσει:

–        το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 35,7%

–        ο ΟΑΕΕ το 30%

–        το ΝΑΤ το 26%

–        ο ΕΟΠΥΥ το 25,9%

–        ο ΟΓΑ το 25%.

Με αυτούς τους ρυθμούς, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη τα Ταμεία αυτά θα ξεμείνουν από χρήματα, εκτός αν βρουν τρόπους να υποκαταστήσουν την κρατική επιδότηση ή αν τελικώς αυτή συνεχιστεί υπερβαίνοντας τα όρια που έχουν τεθεί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκαν προ ημερών μόλις.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *